Moody’s urmareste situatia politica din Romania de la inceperea protestelor, in urma cu trei saptamani, si a avertizat deja ca problemele politice, precum demisia guvernului, ar putea amplifica incertitudinile legate de strategiile economice intr-un an electoral, a declarat Atsi Seth pentru Mediafax.

Seth a notat in acest context ca numirea tehnocratului Catalin Predoiu (ca premier interimar n.r.) arata ca politicile guvernului vor respecta in continuare programul cu FMI si UE. 

"Principala noastra preocupare este legata de politici si nu de o anumita compozitie a guvernului. In consecinta, vom monitoriza indeaproape politicile si aplicarea lor, in urmatoarele saptamani si luni", a adaugat Seth. 

Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, tara noastra are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila. 

Fitch Ratings a afirmat prin vocea analistului Gergely Kiss ca Romania va respecta, pana la alegeri, programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru acest an.

In opinia sa, este probabil ca noul guvern sa nu devieze de la programul cu FMI si UE, iar criteriile de performanta vor fi indeplinite.  Romania ramane insa expusa la riscurile provenite din zona euro, care limiteaza spatiul de manevra al guvernului, in pofida unor evolutii favorabile precum succesul recentei vanzari de obligatiuni si incetinirea inflatiei, a spus Kiss. 

El a adaugat ca cel mai mare risc este legat de politica economica a guvernului rezultat dupa alegeri. 

In privinta calificativului de tara al Romaniei, Kiss a explicat ca ratingurile suverane au in general un orizont pe termen mediu si in acest context evenimentul cheie din acest an va fi reprezentat de alegerile parlamentare.  Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei in iulie 2011, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar. 

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni, pentru Reuters, ca Fondul se asteapta ca acordul cu Romania sa continue dupa demisia premierului Emil Boc. 

Analistul Juraj Kotian, de la Erste Bank, considera la randul sau ca depunerea mandatului Guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de crestere a costurilor de finantare ale Romaniei, atat timp cat va exista continuitate in privinta cooperarii cu FMI si Comisia Europeana si a consolidarii fiscale. 

Premierul Emil Boc a depus luni mandatul Guvernului la Presedintie si Parlament.  Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a lui Catalin Predoiu ca prim-ministru interimar, pana la formarea noului guvern.