Presedintele Traian Basescu i-a acordat aceasta onoare in cadrul unei ceremonii in care au fost rasplatiti si membrii consiliului de administratie al BNR, din mandatul 2004-2009.

Aceasta distinctie vine dupa o cariera de 20 de ani a lui Mugur Isarescu in fruntea BNR, iar mandatul 2004-2009 a fost marcat catre sfarsit de aparitia crizei economice, in care interventia bancii centrale  fost salutara.

Momentul solemn nu l-a impiedicat pe Traian Basescu sa acuze fostele guverne ale Romaniei de dupa 1990 de "lipsa de profesionalism". "As vrea sa va multumesc pentru ce ati facut in activitatea dumneavoastra, pentru devotamentul fata de interesele Romaniei, pentru stiinta de a substitui de multe ori masuri nesabuite luate de guverne. Ati facut pentru romani mai mult decat toata clasa politica in multe momente", a spus Basescu.

Seful statului a mai spus ca Romania se afla, astazi, intr-un proces de redresare ecomonica gratie, in primul rand, actiunilor prompte ale Bancii Nationale.

Atmosfera de la Palatul Cotroceni a fost una destinsa, pe tot parcursul ceremoniei. Toti cei decorati, in frunte cu Mugur Isarescu, s-au intretinut amical cu presedintele Traian Basescu. La final, au ciocnit o cupa de sampanie si au continuat discutiile departe de ochii presei.