Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul saptamanii trecute ca Romania va decide in privinta aderarii la uniunea bancara dupa ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte tari, precum Polonia. De asemenea, pornind de la ideea ca oficialii romani trebuie sa fie "la masa", proiectul actual nepermitand Romaniei sa isi exprime opinia in uniune. 

"Guvernul polonez a spus: «cum putem sa aderam la o uniune bancara la care nu avem dreptul sa participam la discutii si nu avem drept de vot, pentru ca, nefiind in zona euro, noi avem dreptul doar sa fim de acord, nu avem dreptul sa ne spunem parerea ?» Ori, din acest punct de vedere, cred ca Romania, ca si Polonia, ca si alte tari care si-au exprimat deja acest punct de vedere, sigur ca trebuie sa mearga in directia unei mai mari integrari la nivel european, dar cu conditia sa fii la masa. Nu poti sa fii in afara camerei si sa fii de acord. Asta e un gen de reprezentare a Romaniei care ne-a afectat in ultimii ani. Noi totdeauna eram de acord cu ceva ce nu ne baga nimeni in seama", a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

Potrivit premierului, uniunea bancara este o idee buna, dar Romania, ca sa fie parte la ceva, trebuie sa fie si "primita la masa", iar in propunerea actuala, nefiind membra a zonei euro, Romania nu poate nici sa participe, nici sa isi spuna parerea in cadrul uniunii bancare. 

Anterior, presedintele Traian Basescu a declarat, la Bruxelles, ca i-a asigurat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca optiunea Romaniei este de a fi parte a uniunii bancare, chiar daca nu face parte din zona euro. 

Comisia Europeana (CE) a prezentat in urma cu doua saptamani un proiect pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Bancii Centrale Europene (BCE).