"Decalaj mare (intre productivitate si salarii n.r.). Din pacate ce ne ingrijoreaza este caderea productivitatii, nu atat evolutia salariului brut nominal in industrie. Nu da deloc bine", a spus Isarescu.  

Acesta nu crede ca poate fi stavilita usor cresterea salariilor in sectorul public si privat.  

"Cresterea salariilor si in sectorul public, dar mai ales in sectorul privat, nu cred ca poate sa fie stavilita usor si cel mai bun indicator este factorul pietei. In sectorul privat, faptul ca prin cresterea salariului cresc costurile si nu le mai poate acoperi din preturi. Pretul pietei nu-i mai da voie. Dincolo, disciplina fiscala, adica nivelul deficitului fiscal, nivelul si ponderea cheltuielilor cu salariile in total cheltuieli bugetare. Au crescut necorelat (salariile n.r.)", a mai afirmat guvernatorul.

De asemenea, el a mai spus ca BNR se uita la venitul disponibil, elementul esential luat in calcul de orice bancher.  

"Venitul disponibil, dupa noi, este elementul central care este luat in calcul de orice bancher serios. Cat ii ramane omului, ca de acolo traieste, de acolo da si banii inapoi. Cat ii ramane dupa ce plateste lucrurile de care nu poate sa scape, adica impozitele, cum zice americanul, factura la electricitate, chiria, daca sta cu chirie, rata, daca are credit de casa pe termen lung", a mai zis Isarescu.