"Datorita interventiilor BNR, cursul este supraevaluat. Am respectat o regula stricta: am vandut in piata ceea ce am cumparat de la Ministerul de Finante", a declarat Mugur Isarescu.

"E clar ca acum in Romania avem nevoie de capital strain pentru dezvoltare", a mai spus guvernatorul.

Mugur Isarescu a adaugat ca nu putem stimula si economisirea si consumul in acelasi timp.

"Daca stimulam economisirea asta va duce la o scadere a consumului, iar noi anul acesta ne bazam pe cresterea consumului ca sa avem crestere economica. Daca spui ca depreciez cursul, imi creste competitivitatea si duce la cresterea economica. Cursul poate fi o supapa doar pentru dezechilibre acumulate. Trebuie sa ai capcitati de productie excedentare. Sau investitii rapide, sau domenii, cum sunt cele din agricultura, unde 10% face diferenta, poti sa exporti. Nu vad aceasta situatie in Romania", a declarat Isarescu.

Pe de alta parte, seful BNR afirma ca nici macar exportatorii nu sunt foarte fericiti cu deprecierea monedei nationale, din cauza ca au o structura vulenrabila si reclama mai degraba stabilitate decat un curs volatil.

In completare, analistul Florin Catu a explicat ca mare parte dintre exportatori nu mai doresc deprecierea intrucat un grad relativ inalt din marfurile exportate inglobeaza importuri, astfel ca o crestere a cursului se resimte in costuri.

Isarescu este de acord ca prin depreciere se ofera o sansa producatorilor autohtoni sa recastige piata interna prin "omorarea importurilor", dar si in acest caz este nevoie de investitii si cresterea capacitatilor de productie.

"Noi, prin interventiile noastre, am respectat o regula stricta, am vandut in piata ceea ce ne-a vandut Ministerul Finantelor, care s-a finantat in ultimul timp preponderent de pe pietele externe. In acest fel putem controla mai bine variatiile masei monetare. Cand ti-a vandut Ministerul Finantelor se creeaza masa monetara, iar sterilizarile costa foarte mult, iar pierderile BNR reprezinta deficit, chiar fiscal (...) Am tinut acest echilibru si atunci problema cursului de schimb trebuie vazuta in acest context", a spus Isarescu.

Cursul de referinta afisat de BNR a urcat de martea trecuta pana luni cu 7,7 bani, ceea ce inseamna o depreciere de 1,73% a leului. Rata oficiala de schimb a atins luni cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,5275 lei/euro.

Potrivit dealerilor banca centrala a intervenit indirect pentru a tempera deprecierea leului, insa a vandut volume reduse de valuta, spre deosebire de alte dati, cand BNR a intervenit mai agresiv si a vandut volume importante de euro. De la inceputul acestui an, leul a scazut cu 4,72% in raport cu euro.