LIVE TEXT

In trimestru 4, inflatia s-a situat semnificativ peste intervalul de variatie tinit, in principal din cauza majorarii TVA

Am mai sesizat o majorare a preturilor la produse alimentare si a carburantilor, pe fondul cresterii cotatiilor internationale a petrolului, in trimestrul al patrulea. Insa nu s-a manifestat niciun efect la produsele din tutun.

Majorarile de preturi la produsele agroalimentare au aparut cu intarziere.

Avem o absenta a presiunilor inflationiste a costurilor cu forta de munca si relativa stabilitate a cursului.

Noi previzionam o dezinflatie inca din primul trimestru al anului.

Pe ianuarie, inflatia anuala probabil va scadea sub 7%.

In ceea ce priveste preturile produselor alimentare volatile sunt diferente.

Piata interna este deschisa la piata internationala. Am prognozat ca vor fi influente internationale la alimente, este vorba de grau si de floarea-soarelui. Nu este vorba despre situatia interna, exista stocuri, insa la fel ca in 2007 exista scumpiri internationale, ramane de vazut cum se va reflecta in pretul produselor de la noi.

Pe de alta parte, nu suntem deloc de partea celor care au lansat prognoze alarmiste. Datele pe care le avem infirma un asemenea avans.

In ceea ce priveste titeiul si influenta in cresterea preturilor, vom ramane presiuni inflationiste.

Avem o evolutie, din punct de vedere a inflatiei, care ne avantajeaza.

Exista o probabilitate scazuta de formare a unor presiuni inflationiste pe piata muncii.

Reluarea creditarii

Dobanzile in sistemul bancar au coborat chiar sub nivelul de dinaintea crizei. Ma refer la cele la dobanzile in lei.

E de dorit ca reluarea creditarii sa se faca in moneda nationala.

Legat de politica BNR, nu inseamna o politica pasiva ci una activa, chiar daca am mentinut dobanda de politica monetara o perioada mai indelungata.

Scopul nostru este sa reducem inflatia cat mai repede, dar si intr-un mod durabil, la nivelul tintit. Insa trebuie sa fim atenti sa fie sustenabila.

Realitatea ultimelor ani a demonstrat ca o crestere economica insotita de o inflatie mare nu duce la o economie sustenabila.

Acordul preventiv - doar in caz de urgenta

Am luat decizia sa nu tragem ultima rata, pentru ca pe indicatori internationali rezerva BNR este acoperitoare. Rezerva este mai mare decat in Polonia sau in Ungaria.

Imprumuturile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana sunt de tip preventiv, vor fi "trase" doar in caz de urgenta. Este vorba de 3,6 miliarde de euro de la FMI si 1,4 de miliarde de la Comisia Europeana. S-au convenit si termenii noului acord cu institutiile financiare.

In perioada urmatoare, nu intrevedem altceva decat deficite. Economia se va situa doua-trei decenii sunt nevoile investitorilor.

Vom adopta masurile necesare pentru capitalizarea sectorului bancar.

Vom imbunatati accesul bancilor la lichiditate.

Vom continua acordul de la Viena, dar cu reducerea expunerii bancilor. Momentul acut al crizei a fost depasit, bancile si-au facut datoria, au si ele nevoie de mai multa flexibilitate pentru a-si gestiona bugetul.

Din 2012 vom introduce standardele internationale de raportare financiara.

Daca inflatia creste, vom actiona in consecinta.

Scaderea rezervelor minime obligatorii vor duce la imbunatatirea increderii investitorilor, insa obiectivul nostru, ca Banca Centrala, este stabilitatea preturilor.

S-ar putea sa fie o surpriza ca dupa doua luni de discutii asupra cresterii preturilor sa vedem ca inflatia sa scada sub 7%.

In privinta cresterii economice, nu pot spune ca privesc cu un optimism foarte mare. In privinta anului in curs, nu am modificat predictia, prognoza BNR este in continuare de 1,5%.

Dobanzile la credite trebuie sa se apropie de dobanda de politica monetara

In piata trebuie sa fie atata lichiditate cat trebuie, iar dobanzile la credite trebuie sa fie apropiate de dobanda de politica monetara, insa piata a fost destul de distorsionata.

Situatia de pe piata monetare se va imbunatati. Lichiditatea mare de acum a bancilor inseamna si ca acestea au o anumita temere. Iar aceasta lichiditate este concentrata la 4-5 banci.

Dobanzile se vor consolida in jurul dobanzii de politica monetara, poate putin mai jos de acest nivel.

Un "atac" asupra monedei nationale declansat de o criza din regiune - doar asa am putea accesa banii in caz de urgenta din noul acord cu FMI si CE. Din punctul de vedere al Ministerului de Finante, un caz de urgenta ar insemna o incercare, doua sau trei de finantare a deficitului.

Isarescu: Ne-am manifestat nedumerirea in legatura cu pretul carburantilor

Noi ne-am manifestat o "anumita" nedumerirea in privinta preturilor la carburanti pentru ca am vazut ca sunt situatii in care cursul a scazut, dar preturile la carburanti tot au crescut. Si in ianuarie s-a intamplat acelasi lucru. Nu stim strategia interna, nu este treaba BNR-ului, insa nu se cuvine catusi de putin ca in lista de factori care contribuie la majorarea pretului la benzina sa fie utilizat cursul de schimb.

In Consiliul de Administratie al BNR cand s-a introdus tinta de inflatie, un domn a spus sa schimbam cuvantul "tinta" pentru ca orice deviatie ar putea inseamna un esec. Nu acesta este obiectivul principal, nu precizia. Sunt anumite elementare care nu tin de BNR, sunt elemente legate de controlul cererii.

De ce s-a incheiat un acord preventiv? Chiar daca ma repet: avand o datorie publica care nu mai este mica, sub 20%, este destul de mare, avand experienta unui moment de criza, consider ca a prezenta un plan credibil de finantare pe termen mediu si lung este esential. Acest lucru inseamna sa ai un dialog cu pietele interne si cele externe.

In doi ani de zile, am constat ca exista unele banci mai vocale si de aceea a ramas "vocea bancilor" care spune ca BNR "nu ne da lichiditate". Nu lichiditatea este problema pentru care nu se reia creditare, ci neincrederea.

Suntem gata sa furnizam lichiditatea bancilor la nivelul dobanzii de politica monetara de 6,25%.

Ce spun analistii

Majoritatea analistilor se asteapta ca BNR sa vina cu o prognoza mai putin optimista privind cresterea preturilor in acest an, dupa ce in toamna trecuta vedea inflatia incetinind la 3,4% in decembrie 2011, adica aproape de tinta oficiala de 3%. Potrivit unui sondaj intern realizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari, media estimarilor analistilor privind inflatia in 2011 este de 4,3%, adica din nou peste limita superioara a intervalului agreat.

Citeste mai multe detalii in Ziarul Financiar.