"Bineinteles ca (scaderea dobanzii - n.r.) va stimula cresterea economica, dar nu vrem sa transmitem mesajul urmator: ca este si sarcina si obiectivul si puterea BNR, ca putem sa stimulam singuri cresterea economica cu reducerea ratei de politica monetara. Este un mesaj fals, nu ajuta nimanui. Iar discutiile de genul: daca ar fi redus mai repede nu stiu ce s-ar fi intamplat sau trebuia sa reduca de anul trecut... nu sunt corecte pentru ca distorsioneaza nu doar discursul public, dar si dezbaterea", a spus Mugur Isarescu

Guvernatorul a aratat ca Romania a avut in ultimii ani o modificare cantitativa majora, constand in scaderea investitiilor straine directe si a imprumuturilor externe pe termen mediu si lung cu 14 miliarde de euro, de la 16 miliarde de euro in 2008 la circa 2 miliarde de euro in 2011. 

Guvernatorul BNR avertizeaza: Dupa doua taieri de dobanda, bancile vor pierde profituri si cota

"Faceti o comparatie, de la 16 miliarde euro la maxim 2 miliarde, un delta de 14 miliarde euro, de unde se ai crestere economica, o asemenea variatie a formarii brute de capital. Asemenea variatii cantitative nu pot fi contrabalansate numai de politica monetara, trebuie sa fie sa existe si ceva cantitativ. Scaderea ratei de dobanda, daca ar fi sa contrabalansezi o aemenea variatie, ar trebui sa gaseasca altceva, investitii interne, din asemenea reduceri de rate sa apara investitii interne de 14 miliarde de euro", a continuat Isarescu. 

Seful bancii centrale este de acord ca reducerea ratei de politica monetara stimuleaza cresterea si stimuleaza creditul, dar comparativ cu ce s-a intamplat in trecut, aceste cresteri potentiale vor fi mult mai mici. 

"Pe ce am sperat noi cand credeam ca ajustarea in Romania va fi mai mica si recesiunea nu va fi atat de adanca? Mizam pe o compensare a acestei scaderi cu fonduri UE. Iar fondurile UE nu au crescut deloc. Intrarile nete de la Uniunea Europeana au cam ramas la acelasi nivel. (...) Ne arata o oportunitate pierduta. Toata lumea spune ca sa tragi fonduri europene este greu. Nu imi vine sa cred. Adica sa tragi fonduri gratuite este greu si fonduri care costa, dobanzi, si asa mai departe este usor? Poate-mi explica si mie cineva", a adaugat Isarescu, potrivit Mediafax.

Isarescu: "N-o sa stam sa ne uitam cum se deterioreaza lucrurile". Ce spune guvernatorul BNR despre noul prim-ministru

Guvernatorul BNR crede insa ca oportunitatea pierduta poate fi privita si ca o oportunitate viitoare, iar in acest moment procesul de reluare a cresterii economice si a dezinflatie depinde cu desoebire de maniera in care Romania va putea incepe sa absoarba fondurile europene.