Arieratele sunt datoriile pe care statul le are de achitat firmelor private. Pe intelesul tuturor, ministrul Finantelor recunoaste public ca statul nu-si achita facturile pentru lucrarile comandate.

Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Asociatiei Patronatelor din Romania, spune: "Una dintre cele mai puternice companii de constructii are de primit 1,2 miliarde de euro - lucrari efectuate, lucrari care sunt deja aprobate si neplatitie."

Aceste datorii au crescut de la o luna la alta si se aproprie acum de 2 miliarde de euro. Daca le-ar plati, Ministerul de Finante ar depasi tinta de deficit bugetar impusa de Fondul Monetar International, asa ca prefera sa nu achite nimic.

In primele sase luni, statul a cheltuit cu 4,3 miliarde de euro mai mult decat a incasat si s-a incadrat la limita in tinta impusa de FMI. Banii s-au dus pe salarii si pensii.

Acum, guvernul se lauda ca indeplineste tintele impuse de FMI pentru ca baga sub pres datoriile. Dar specialistii Fondului vor lua de aceasta data masuri, spun reprezentantii patronatelor.

Ministerul de Finante isi taie singur craca de sub picioare. Firmele care nu-si recupereaza datoriile sufera pierderi, dau oameni afara si pot intra in faliment. Sunt aceleasi firme care in alte conditii ar aduce venituri la bugetul de stat, platind taxe si impozite, daca nu si-ar inchide portile.

In timp ce guvernul amana datoriile catre firmele private, tine in spate zeci de companii de stat care ii aduc pierderi an de an.

Primele 45 de companii de stat valoareaza 10 miliarde de euro si au peste 200.000 de angajati, insa aduc pierderi anuale de 86 de milioane.

Prin comparatie, primele 45 de companii din mediul privat valoreaza de aproape cinci ori mai mult si au cu 50.000 de angajati mai putin. In plus, aproape toate au terminat anul trecut pe plus, asa ca platesc impozite la stat.

Miercuri, statul a mai imprumutat 1,2 miliarde de euro de la banci. Ramane de vazut daca macar o parte din bani va fi folosita pentru achitarea datoriilor catre firme.