La presiunile tot mai mari exercitate de partenerii din zona euro, Grecia se grabeste sa se tina de cuvant in privinta reformelor si tintelor fiscale asumate, pentru a evita falimentul, dar eforturile guvernului par sortite esecului, iar la orizont si-au facut aparitia alegerile anticipate.

Deficitul insa creste in loc sa scada, ridicat si de recesiunea tot mai severa, partenerii europeni au inceput sa-si piarda rabdarea, iar popularitatea guvernului este in cadere libera.

Populatia, satula de austeritate, vrea o schimbare. "Am pierdut un an si jumatate. Este clar ca guvernul va rata tintele fiscale si ca nu poate impune noi masuri. Este un esec complet", comenteaza Costas Panagopoulos, seful companiei grecesti de sondare a opiniei publice ALCO.

Premierul George Papandreou va sustine in acest weekend un discurs despre politica economica, analistii anticipand ca masurile si reformele care ar putea fi anuntate de acesta nu vor incuraja pe nimeni.

Partenerii europeni ar putea ajunge la un compromis pe termen scurt, pentru a acorda guvernului elen urmatoarea transa din ajutorul extern si a evita un faliment natioanl care ar da o lovitura fara precedent monedei euro.

Insa Germania, principalul finantator al programelor de "salvare" a Greciei, a aratat joi fara niciun dubiu ca Atena trebuie sa indeplineasca toate conditiile la care s-a angajat pentru a ramane in zona euro.

Analistii considera ca intrarea Greciei in incapacitate de plata (default) sau iesirea tarii din zona euro intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat au devenit riscuri reale, in lipsa "unui ocean de reforme". Atena neaga vehement aceste scenarii.

Probabilitate de peste 90% ca Grecia sa intre in faliment. “Afara din zona euro!”, se aud tot mai multe voci din UE

Guvernul a decis in aceasta saptamana, intr-o sedinta descrisa de surse participante drept "dramatica", sa "dubleze eforturile" pentru a implementa o lunga lista de masuri.

Discutiile cu misiunea internationala au fost intrerupte saptamana trecuta timp de zece zile, dupa ce inspectorii au constatat ca Grecia nu va indeplini tintele privind deficitul bugetar pentru acest an si au cerut guvernului masuri urgente pentru a se incadra in plafon.

Analistii au aratat insa ca majoritatea optiunilor reprezinta masuri care au fost anuntate anterior, insa au fost impiedicate de rezistenta chiar din partea parlamentarilor puterii.

"Cu cateva exceptii, guvernele nu au crezut niciodata in nevoia de reforma. S-au jucat de-a v-ati ascunselea cu troika (porecla data grupului FMI, UE si BCE - n.r.), subminand, intarziind si de multe ori pacalind partenerii internationali. Pentru prima data, ma tem ca cei care spun ca trebuie sa ne prabusim pentru a ne schimba vor avea in final dreptate", scrie intr-un editorial redactorul sef al ziarului elen Kathimerini, Alexis Papahelas.

Negocierile cu creditorii internationali s-au impiedicat de divergente privind reformele si marja cu care vor fi depasite tintele fiscale asumate de Grecia. Guvernul da vina pe corectia economica mai dura decat s-a estimat, in timp ce inspectorii institutiilor financiare internationale considera ca recesiunea este numai o parte a problemei si vor de urgenta schimbari rapide.