Costurile de finantare platite de Spania au crescut miercuri, iar bursa de la Madrid a atins minimul ultimilor noua ani, din cauza nervozitatii tot mai intense a investitorilor privind criza din sectorul bancar spaniol.

Scaderea burselor europene s-a accentuat dupa aflarea rezultatelor unei runde de finantare organizate miercuri de Italia, care a platit un randament de 6,03% pentru a convinge investitorii sa cumpere obligatiunile cu maturitatea la 10 ani. 

Madridul a anuntat ca ar putea finanta prin emisiuni de obligatiuni recapitalizarea institutiei de credit Bankia, nationalizata saptamana trecuta.

Randamentul de referinta al obligatiunilor Spaniei cu maturitatea la zece ani a crescut pe pietele secundare la 6,67%, aproape de cel mai ridicat nivel de la formarea zonei euro si de pragul critic de 7% la care Grecia, Portugalia si Irlanda au apelat la ajutor financiar extern. 

Ministerul spaniol al Economiei a cautat sa amortizeze impactul informatiilor publicate de Financial Times, potrivit carora Banca Centrala Europeana ar fi respins un plan preliminar de salvare a Bankia prin "indoparea" institutiei cu titluri de stat care ar putea fi utilizate drept colateral in operatiunile de refinantare ale BCE.  Bankia, a patra banca spaniola, are nevoie de un pachet de "bailout" estimat la 23,5 miliarde euro. 

"Spania nu a formulat nicio propunere fata de BCE privind finantarea planului de salvare a Bankia, astfel ca ar fi destul de greu sa aiba o opinie. Ministerul Economiei mentine ca prima optiune accesarea pietelor pentru recapitalizarea bancii", a afirmat un purtator de cuvant al ministerului. 

Intre timp, BCE a dezmintit informatia si a precizat ca nu a fost consultata privind astfel de planuri, astfel ca nu avea cum sa-si exprime pozitia. Totusi, institutia s-a aratat dispusa sa ofere consultanta privind planurile de recapitalizare a marilor banci spaniole. 

Investitorii ingrijorati de criza financiara din Spania s-au razbunat pe Italia, ale carei costuri de finantare pe 10 ani au depasit 6% pentru prima data in acest an.  Si Washingtonul da semne de anxietate, un oficial al Trezoreriei SUA fiind delegat in Europa pentru discutii in Grecia, Germania, Spania si Franta, despre "planurile lor de asigurare a stabilitatii si cresterii economice in Europa".  O deteriorare brusca a situatiei economice din Europa ar fi o amenintare serioasa pentru economia SUA, inoportuna in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. 

Sursa: Mediafax