Pentru cele patru sectoare de autostrada (Nadlac-Arad, Timisioara-Lugoj, Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu) au fost selectati saptamana trecuta constructorii, iar contractele vor fi semnate in perioada urmatoare, dupa expirarea termenul de depunere a contestatiilor.

Anterior, constructorii aveau posibilitatea sa majoreze pretul contractului cu pana la 50% din valoare prin acte aditionale.

"Potrivit noilor reguli, nu este posibila depasirea cu mai mult de 10% din valoarea de contract actualizata conform indicilor statistici, sau schimbarilor de legislatie. In plus, pentru intarzierea inregistrata in finalizarea contractului in termenul prevazut, penalitatile sunt de 0,1% din valoarea de contract acceptata, corespunzatoare (asa cum va fi determinata de inginer), fara TVA, pentru fiecare de zi de intarziere", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Astfel, constructorul va plati penalitati de 4.000 lei pe zi pentru intarzieri, 2,1 milioane lei pentru neatingerea unuia dintre punctele de referinta in timpul prevazut si suspendarea oricarei plati datorata pana cand toti indicatorii aferenti punctului de referinta sunt atinsi.

Limita penalitatilor de intarziere reprezinta 15% din valoarea contractului.

"In plus beneficiarul va avea posibilitatea de a acorda antrepenorului, dreptul de acces in santier si punerea in posesia acestuia si etapizat, pe sectoare, acesta avand obligatia sa execute lucrarile in conformitate cu aceasta etapizare si cu respectarea termenelor contractuale stabilite", se precizeaza in comunicat.

Potrivit MTI, prin aceasta masura firmele de constructii nu vor mai putea formula revendicari de extindere de timp si costuri suplimentare pe motivul nepredarii terenurilor, si nici nu va putea suspenda lucrarile pentru ca programul sau prevede lucrari pe o sectiune inaccesibila.

In ceea ce priveste programul de executie, constructorul ii va remite inginerului un program de lucru detaliat in termen de 28 de zile de la data de incepere a lucrarilor, precum si actualizari saptamanale ale programului care sa confirme intervalul de desfasurare, locul si natura fiecarei activitati care se va efectua pe santier in cursul saptamanii ulterioare.

Totodata, constructorul este obligat sa ia masuri pentru intocmirea documentatiei complete pentru obtinerea Autorizatiei de Construire, in caz contrar fiind aplicate penalitati, dar si sa remite programe actualizate la intervale nu mai mari de trei luni.