Lucrarile bat pasul pe loc de ani buni, dar zona are un potential imens.

Recent, un mare investitor s-a aratat interesat sa deschida magazine in Centrul Istoric.

Doreste colaborarea cu noi; el mai are o serie de afaceri in Romania, i-am ararat cat am putut sa ii aratam… M-ar onora sa vina Benettonul incoace si probabil o sa vina”, a spus Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Deocamdata insa nimic nu e batut in cuie. Nici macar ziua in care vor fi gata lucrarile de renovare. Din cele 16 strazi care au nevoie de reabilitare, doar 6 sunt gata. Pe celelalte, domneste noroiul.

Mare parte din Centrul Istoric ramane intr-un peisaj dezolant. Daca vrei sa ajungi pe strada Covaci, de pilda, ai nevoie de mult curaj, dar mai ales de tinuta din care nu trebuie sa lipseasca cizmele din cauciuc. Asta, evident, daca nu vreti sa intrati in mocirla pana la genunchi.

Asa face in fiecare zi David, un irlandez care a investit aproape 200.000 de euro intr-un pub. L-a deschis anul trecut in noiembrie si de atunci primeste doar promisiuni.

"Sapa, apoi cineva iar acopera, imediat vine altcineva sa sape din nou. Chiar ma gandesc sa vand, pentru ca am pierdut atatia bani in ultimele 7 luni", explica David Larkin, investitor irlandez.

La fel de nemultumit este si John, tot irlandez, proprietarul unui restaurant din zona. Pietonii nu au pe unde merge, iar soferii nu au locuri amenajate, ca sa-si lase masinile.

Cand vremea e urata, oamenii nu pot parca langa restaurant si asta e o mare problema. Vrem sa angajam oameni, sa platim mai multe taxe, dar cineva spune ‘nu vrem banii vostri’”, se plange John McCarthy, investitor irlandez.

Lucrarile din Centrul Istoric au inceput acum patru ani, dar au trenat din cauza neintelegerilor aparute cu primul constructor, un spaniol. La inceputul anului a fost semnat un nou contract in valoare de 26 de milioane de lei, iar primaria spune ca pana la sfarsitul anului lucrarile vor fi terminate. Ca sa respecte termenul, firmele ar trebui sa munceasca, insa, zi lumina.