"Atunci cand ai o moneda comuna trebuie sa realizezi ca este a tuturor. Povestea Greciei trebuie sa ia sfarsit, dar cu Grecia in continuare in zona euro. Daca reactia nu este una puternica, de ce nu s-ar intampla acest lucru si altor state", a afirmat Davignon, prezent la Bucuresti la conferinta "Uniunea Europeana dupa criza datoriilor suverane", scrie Mediafax.

El a adaugat ca urmatorul pas dupa rezolvarea problemelor Greciei este gasirea de solutii pentru consolidarea cresterii economice in UE. "Modelul de integrare europeana este unic. Daca nu va functiona, semnaul va fi foarte negativ pentru intreaga lume. Daca nu vom reusi, vom lua celorlalti elementul de speranta", a spus Davignon, referindu-se la procesul de globalizare.

Isarescu se intalneste, la Bucuresti, cu seful grupului care conduce lumea din culise. Cat de puternic este "guvernul" secret Bilderberg

In opinia lui Richard Haass, presedintele Consiliului pentru Relatii Externe, o organizatie independenta influenta, problemele actuale nu sunt de ordin institutional, ci tin mai degraba de zona politicului. "Pentru mine, singura intrebare este daca politicul se va misca mai repede. Pana acum a fost devansat de evolutia economiei", a afirmat Haass.

El a adaugat ca populismul promovat de politicieni nu surprinde pe nimeni, insa promovarea acestuia a avut ca efect scaderea nivelului de trai si cresterea inechitatii sociale.

Intrebat despre regementarea institutionala, Haass s-a aratat ingrijorat ca cel putin in SUA exista pericolul unei suprareglementari, care poate incetini cresterea economica in urmatorii 5-10 ani. "Nu vrei sa repari ceva ce nu este stricat, si chiar acesta este pericolul", a mai sous el.

Citeste si

O alta problema financiara ameninta Europa: recapitalizarea marilor banci