Codul Fiscal va aduce mai multi bani la buget, spune premierul.

Mai multi economisti de marca cred insa ca reducerea masiva de TVA, combinata cu o crestere a salariilor, ar expune Romania in fata unui al doilea val de criza.

"Pana la 1 septembrie, prin sesiune extraordinara a Parlamentului, vreau sa readoptam Codul Fiscal, pentru ca este un Cod discutat cu mediul de afaceri. Este un cod aprobat de catre ambele camere ale Parlamentului. In unanimitate. Chiar daca unii uita acum ce au votat acum trei saptamani. Nu stiu daca erau in deplinatatea facultatilor electorale", a declarat Victor Ponta.

Consiliul Fiscal spune insa ca deficitul bugetar, adica suma pe care statul trebuie sa o imprumute pentru a-si plati cheltuielile, se va dubla anul viitor la 3,2%.

Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor: "Avand in vedere aceste cresteri pe care bugetul le-a avut an de an, putem constata ca strict din perspectiva veniturilor, Codul Fiscal ar fi incadrabil in buget."

Gabriel Biris, consultant fiscal: "Trendul este de crestere a veniturilor bugetare. Dar sa nu uitam ca pana anul asta am avut o avalansa de cresteri de taxe."

Economistii se tem ca un nou val de criza ar putea da economia peste cap.

Daniel Daianu, fost ministru de Finante: "Ce facem oameni buni, ne ducem spre o dublare a deficitului la care daca adaugam cresteri de salarii, ce facem, unde ne ducem? Daca intram intr-o noua faza recesionista sa vedem atunci."

Specialistii spun ca este mai bine ca scaderea TVA si cresterea salariilor sa se faca in trepte.

Ionut Dumitru: "Important este sa fim prudenti, daca e sa fie bine mai degraba sa mai putem da si mai tarziu decat la momentul respectiv sa fim nevoiti sa luam sau chiar sa nu mai putem da nimic."

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu crede ca politicienii nu trebuie sa puna in pericol echilibrul actual.

Daniel Daianu: "Foarte greu a fost Romaniei si cetatenilor sa ajunga la aceste echilibru in conditiile date, sa nu facem ceva care sa ne faca sa regretam enorm mai tarziu."

Valentin Lazea: "Nu facem altceva decat ca un sofer care are o masina care merge deja la vale si care castiga viteza din forta gravitationala si care sofer apasa pe pedala de acceleratie, ca si cand ar zice ca: O sa ma duc la infinit in jos fara sa fiu nevoit vreodata sa apas cu piciorul pe frane."

Situatia bugetului va fi insa mult mai rea, daca pe langa Codul Fiscal vom avea si cresterea salariilor bugetarilor si a cheltuielilor de aparare.

Ionut Dumitru: "Daca avem o crestere de cheltuieli cu salariile, avem si o crestere a cheltuielilor de aparare la orizontul 2017, ajungem la 4,6 la PIB anul viitor deficit bugetar, 5% in 2017."

Valentin Lazea: "Acest pachet fiscal inseamna de facto amanarea sine-die a adoptarii euro. Lumea s-a prins in tara asta ca adoptarea euro inseamna respectarea regulilor si nu foarte multi sunt dispusi sa respecte regulile."