Lucian a incercat sa obtina un credit, dar nu a avut noroc. Spune ca banca nu si-a justificat in niciun fel refuzul, in afara faptului ca nu s-a incadrat la suma solicitata.

Numarul dosarelor depuse de cel mai mare broker  de credite a crescut cu 26% in primele 10 luni ale anului, dar valoarea imprumuturilor acordate a scazut cu aproape 30%.

Totul pleaca de la noul regulament al BNR, care a intrat in vigoare la inceputul anului si care limiteaza durata creditelor de consum la cel mult cinci ani, ceea ce reduce din suma pe care o poate obtine clientul.

"Cu toate ca exista oferta, ea nu se potriveste nevoii omului, degeaba imi caut eu pantofi daca eu port 36 si cineva imi ofera doar pantofi numarul 39, nu ma ajuta cu nimic spunandu-mi: <<Da, dar sunt tot pantofi>>", explica Anca Bidian, director general broker de credite.

Desi numarul imprumuturilor de consum a crescut, valoarea lor a scazut aproape la jumatate. Scaderea este si mai dramatica la creditele de nevoi personale cu ipoteca: cu peste 60% ca numar si cu aproape 10 procente ca valoare.

Tot cu aproape 60% a scazut si numarul imprumuturilor ipotecare pentru locuinte, singurele care mai pot fi obtinute in euro, cu costuri mai mici fata de cele in lei.

 "1% diferenta de dobanda inseamna 10% in plus la rata. In acest moment vedem in piata o diferenta de 3%. 3% diferenta se traduce prin plus 30% la rata creditului in lei."

Analistii nu se asteapta ca dobanzile in lei sa coboare la nivelul celor pentru euro mai devreme de 2-3 ani.