Acum este unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei, dar nu a fost intotdeauna asa. A pornit de jos si este recunoscut pentru felul in care isi organizeaza banii, fiind catalogat chiar ca fiind zgarcit.

De-a lungul timpului, Buffett a facut afirmatii care au ramas in mintea investitorilor si care sunt foarte simplu de inteles.

Multe dintre ele se gasesc in scrisoarea anuala pe care miliardarul o trimite actionarilor Berkshire Hathaway, text obligatoriu de citit pentru sfaturile sale spuse intr-un limbaj foarte accesibil.

Si pentru ca Buffett a fost sarbatoritul acestei saptamani, in care a implinit 82 de ani, iata mai jos cateva citate celebre ale Oracolului din Omaha:

“Regula numarul 1: sa nu pierzi niciodata bani. Regula numarul 2: nu uita regula numarul 1!”

“Investitorii ar trebui sa stie ca exuberanta si cheltuielile sunt dusmanii lor. Sa fie tematori atunci cand ceilalti sunt lacomi si sa fie lacomi atunci cand ceilalti se tem.”
 
“Este de departe mai bine sa cumperi o companie extraordinara la un pret bun decat sa cumperi o companie buna la un pret extraordinar.”

“Wall Street-ul este singurul loc din lume unde oamenii vin cu Rolls-Royce-ul ca sa primeasca sfaturi de la cei care circula cu metroul.”

“Cu mult timp in urma, Ben Graham m-a invatat ca platesti un pret si obtii valoare. Indiferent daca este vorba despre o pereche de sosete sau de actiuni, imi place sa cumpar lucruri de calitate.”

“Lucrurile rele nu se vad in vremurile bune. Pana la urma, doar la reflux iti dai seama cine inoata dezbracat.”

“Mai bine sa profitam de lucrurile care nu se schimba, decat de cele care se schimba. De exemplu, guma de mestecat nu s-a schimbat prea mult in ultima vreme, dar este genul de afacere care imi place. Nu cred ca poate fi afectata de expansiunea internetului.”

“Timpul este prietenul unei afaceri extraordinare si dusmanul uneia mediocre.”

“Incerc sa cumpar actiuni in companii pe care si un idiot sa le poata conduce. Pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, un idiot va ajunge sa le conduca.”

“Cel mai bun lucru care ni se intampla noua (investitorilor, n.red.) este atunci cand o mare companie ajunge la ananghie. Vrem sa le cumparam cand sunt pe masa de operatie.”

Citeste si:

Warren Buffett: „Am nevoie doar de telefon, un pix si hartie”. Cum arata biroul investitorului cu o avere de 44 de miliarde de dolari VIDEO

Cum sa faci bani ca Warren Buffett. Lista obiceiurilor de economisire care l-au imbogatit