Mentinerea dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii erau strategii la care analistii se asteptau, potrivit unui sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Totodata, pentru 2012, economistii prognozeaza reducerea rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in valuta si de 10 procente in cazul resurselor in lei.

BNR hotarase la cea mai recenta sedinta de politica monetara, din data de 31 martie, sa mentina dobanda cheie la 6,25% pentru a saptea sedinta consecutiva. Banca Nationala a Romaniei decisese sa reduca de asemenea ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta, cu scadenta sub doi ani, de la 25% la 20%.

In ceea ce priveste rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale insititutiilor de credit, aceasta a fost mentinuta la nivelul de 15%.

Asadar, economistii au anticipat decizia luata de BNR inca din luna martie. Ce i-a surprins pe experti a fost insa miscarea de reducere a ratei rezervelor pentru pasivele in valuta.

Inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand astfel maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6%.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3% punct/minus un punct procentual, in timp ce prognoza este de 3,6% pentru sfarsitul lui 2011.

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat in urma cu o luna ca, cel mai probabil, Banca Nationala va revizui prognoza de inflatie la o valoare mai mare, si asta pentru ca majorarea preturilor alimentelor si energiei pe plan international schimba perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.