Intrarea in vigoare a platii anticipate a impozitului pe profit se va amana pentru 2015, ceea ce va determina majorarea veniturilor bugetare cu 625,7 milioane lei (0,12% din PIB) în acest an, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenat, publicat pe site-ul MFP.

"In contextul reducerii capacitatii de plata a agentilor economici, precum si pentru reducerea influentei bugetare determinate de aplicarea unor prevederi fiscale, se propune schimbarea modului de calcul si de stabilire a impozitului pe profit pentru contribuabilii care nu desfasoara activitate in domeniul bancar, respectiv trecerea de la plata anuala a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate în cursul anului la calculul si plata trimestriala a acestuia", se arata in motivarea emiterii actului normative, citata de Mediafax.

Astfel, amanarea platii anticipate a impozitului pe profit are influente pozitive asupra mediului de afaceri prin corelarea capacitatii de plata a impozitului cu rezultatele curente financiare ale contribuabililor. In cazul in care activitatea unei societati comerciale se reduce de la un an la altul, sarcina fiscala generata de platile anticipate poate afecta performanţa societatii, aceasta fiind obligata sa finanteze statul pana la definitivarea impozitului pe profit aferent anului respectiv.

Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul lunii martie, ca plata anticipata a impozitului pe profit va fi amanata si nu va intra in vigoare in acest an.