Sectorul-vedeta al crizei a fost insa IT-ul, singurul in care s-a inregistrat o crestere a numarului de salariati pe parcursul acestei perioade si unde lucreaza in prezent 28.400 de romani, cu 30% mai multi decat la finalul lui 2008.

Numarul de salariati este cel mai important indicator din economie, iar evolutia sa este importanta pentru a observa tendintele de pe piata muncii si pentru investitorii care vor sa dezvolte o afacere pe plan local. Analistii economici spun insa ca, desi semnalele din Europa coroborate cu impredictibilitatea mediului politic si economic local nu indica probabilitatea crearii unui numar semnificativ de noi locuri de munca, este posibil ca anul electoral sa conduca la acordarea de stimulente de investitii companiilor, care sa atraga si necesitatea de noi angajati.

"Angajatorii au continuat sa recruteze in ultimii ani in domeniul IT, chiar si firme non-IT au scos la concurs pozitii care solicitau candidati pentru propriile departamente de IT, care sa le intretina aplicatiile si reteaua de calculatoare. Insa firmele cu profil IT au cautat foarte multi programatori web, pentru ca majoritatea aplicatiilor sunt online", sustine Mirela Marinescu, recruitment manager in cadrul grupului de firme cu activitati in domeniul resurselor umane APT.

Cei care s-au angajat sau vor sa se angajeze in sectorul IT in firmele din Bucuresti provin, in special, de la facultatile de automatica, electronica sau inginerie in limbi straine din cadrul Universitatii Politehnice, de la facultatile de informatica de la Universitatea din Bucuresti sau de la Universitatea particulara Titu Maiorescu sau de la Cibernetica (ASE). Specialistii spun insa ca s-au angajat si oameni care nu au background-ul clasic de IT, dar au fost pasionati de domeniu si au absolvit cel putin un liceu de matematica-informatica.

Si salariile IT-stilor au sfidat criza, pentru ca produsele IT se vand foarte bine in strainatate, iar statul ofera facilitati fiscale pentru angajatorii care recruteaza dezvoltatori de soft.

Citeste mai multe despre joburile in IT pe www.zf.ro