Sistemul Liftport ar permite accesul in mod simplu si ieftin catre suprafata Lunii, prin intermediul unui cablu de tip "panglica".

Compania californiana, infiintata de Michael Laine, un inginer care a lucrat la NASA, a lansat o campanie online pentru strangerea de fonduri in vederea realizarii primei etape a acestui proiect de construire a unui lift spatial.

Initial, sistemul de acces va fi testat pe Pamant, cu un lift care va urca la o inaltime de circa 2 kilometri. Compania americana doreste sa instaleze pe orbita o platforma gonflabila plutitoare, care sa fie ancorata de Pamant, iar un robot sa urce la aceasta inaltime de 2 kilometri. Specialistii estimeaza ca pentru aceasta prima etapa este necesara o suma de circa 8.000 de dolari.

Ulterior, va fi lansat sistemul de acces pe Luna. In mod concret, initial, sistemul Liftport va trimite o nava spatiala ca "baza" pe orbita, iar acest lucru ar putea fi realizat foarte usor de companii private precum Virgin Galactic. Un cablu de tip panglica ar fi intins de pe Pamant pe Luna, cu un modul de aterizare instalat pe suprafata satelitului natural al Terrei.

Presedintele companiei, Laine, a spus ca, dupa parerea lui, conceptul ar putea fi pus in practica in aproximativ 8 ani, pentru o suma de circa 3 milioane de dolari.