FMI nu agreeaza Legea falimentului personal. Institutia critica alternativa oferita de parlamentari romanilor afectati de criza francului elvetian. Intr-o scrisoare trimisa guvernului si BNR de catre sefa misiunii, sunt criticate si proiectele de lege privind conversia creditelor din valuta in lei la cursul istoric.

Scrisoarea trimisa de FMI arata o "ingrijorare profunda" ca adoptarea unei legi a insolventei personale fara un studiu de impact nu ar fi de niciun folos romanilor. Ba mai mult, acestia s-ar putea folosi de faliment in mod abuziv, ca sa scape de datorii. Proiectul dezbatut de o saptamana la Parlament nu este pe placul Guvernului si nici al Judecatorilor.

Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei despre Legea falimentului personal: "Nu putem sa elaboram un act normativ care sa fie aplicabil intr-un scurt timp. Ar bloca sistemul judiciar si nu ar folosi celor care au probleme."

Victor Ponta: "Aceasta lege insa trebuie, evident, sa se dovedeasca posibil de a fi aplicata in practica "

Ca sa rezolve problema, parlamentarii au facut o subcomisie a unei comisii care a discutat modificarea proiectului de lege propus de deputatul PSD Ana Birchall. 

Ana Birchal: "Nu sunt de acord sa iei asa ceva de-acolo, ceva de dincolo. Da' ce facem aici e o varza, o tocanita? Tocanita e buna, varza e buna, dar la mancare nu la legi!"

Asa ca interesul public a fost inlocuit de certuri politice.

Valeria Schelean, deputat PNL: "PSD mimeaza ca sunt interesati dar de fapt prin neprezentarea in numar complet arata ca vor sa ingroape proiectul"

Ciprian Nica, deputat PSD: "Cei de la PNL vor guvernarea ne tot ameninta si acum au intrat in criza, nu mai au timp"

Fara nicio concluzie clara, proiectul legii falimentului personal a ramas in aceeasi stare:

Nicolae Cinteza, Director de Supraveghere in BNR: "Ma indoiesc ca cineva va mai vrea sa se declare in insolventa - in plus legea nu te iarta de rambursare, micsoreaza chiar perioada"

In scrisoarea FMI, economistii sustin ca si initiativele care prevad conversia creditelor din franci in lei la cursul istoric pot pune in pericol stabilitatea sistemului financiar de la noi.

De altfel Banca Nationala estimeaza pierderile la 4,3 miliarde lei - aproape 1 miliarde de euro, daca o astfel de conversie s-ar face. Nici FMI si Nici BNR nu spun insa ce s-ar intampla daca ar avea loc o conversie a imprumuturilor la un curs cu 20% mai mare fata de cel la care s-a semnat contractul, asa cum cer asociatiile pentru drepturile clientilor.

Membrii delegatiei conduse de Andrea Schaechter vor discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile pentru reforme economice.  Discutiile referitoare la programul de sprijin convenit cu FMI si UE vor fi comune cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale. 

"Delegatia va avea intalniri si cu reprezentantii sectorului privat, ai sindicatelor, asociatiilor de afaceri, partidelor politce si ai organizatiilor societatii civile, iar vizita se va incheia cu o conferinta de presa", a spus Tolosa. 

Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.  Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009. 

Premierul Victor Ponta a declarat saptamana trecuta ca Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar incheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care il are Polonia, nu strica si nu costa, el adaugand ca negocierile in acest sens vor avea loc dupa incheierea "cu bine" a acordului existent.