Tommaso are blana de culoare neagra si a fost adoptat in urma cu patru ani, fiind abandonat pe strazile din capitala Italiei.

Dupa moartea stapanei sale, Maria Assunta, in urma cu doua saptamani, Tommaso a devenit cea mai bogata pisica din lume. Maria Assunta a fost vaduva unui bogat antreprenor din domeniul constructiilor si nu a avut copii, iar averea ei - constituita din numeroase proprietati - este estimata la 10 milioane de euro.

Intr-un testament semnat pe 26 noiembrie 2009, Maria Assunta i-a insarcinat pe avocatii ei cu gasirea "unui adapost pentru animale sau a unei asociatii care sa primeasca mostenirea, cu conditia sa aiba grija de Tommaso".

Potrivit legislatiei italiene, animalele nu pot sa mosteneasca in mod direct averea stapanilor lor, insa pot deveni beneficiarii testamentelor acestora, cu conditia sa fie infiintat un fond special care va administra averea lasata prin testament.

Averea primita de Tommaso este insa destul de mica in comparatie cu cea primita de Gunther IV, un caine lup alsacian, de la tatal sau, Gunther III, animalul de companie al unei contese germane. Potrivit Pet Gazette, Gunther IV a mostenit o avere de 372 de milioane de dolari.

Inainte de Tommaso, titlul de cea mai bogata pisica din lume, in viata, a fost detinut pentru o vreme de Blackie, care a primit de la stapanul ei (un cetatean britanic), in 1998, o mostenire de 9 milioane de lire sterline.