"Intre 20-27 ianuarie 2010, o misiune a Bancii Mondiale, condusa de doamna Swati Ghosh, va vizita Romania, impreuna cu echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene, pentru a discuta progresele inregistrate in programul de reforma sustinut de Banca Mondiala, prin al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare", se arata intr-un comunicat de astazi al insititutiei financiare internationale.

Temele concrete de interes special pentru expertii Bancii Mondiale sunt  implementarea legii salarizarii unitare si a sistemului de pensii, asistenta sociala, precum si reformele din sectorul financiar.

Prin programul de imprumuturi pentru politicile de dezvoltare, Romania a primit de la BM in septembrie 2009 o suma de 300 milioane de euro, dintr-un total programat de un miliard de euro.

De asemenea, o a doua transa de imprumut de la BM de aproximativ 350 de milioane de euro ar fi trebuit sa fie aprobata de boardul institutiei pana la sfarsitul anului trecut, insa calendarul nu a mai putut fi respectat din cauza crizei politice  de la Bucuresti. La fel s-a intamplat si in cazul transelor programate de la FMI si Comisia Europeana.

Misiunea FMI vine in Romania, in acelasi interval 20 - 27 ianuarie, pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe cu o valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Potrivit unei declaratii recente a ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, Romania a indeplinit conditiile pentru eliberarea urmatoarei transe din imprumutul de la FMI, odata cu aprobarea de catre Parlament a bugetului de stat pe anul 2010.