Sondajul se bazeaza pe raspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autoritatilor de reglementare si analisti din 58 de tari.

Ancheta arata ca nivelul de ingrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cel mai inalt nivel de la inceperea acestor studii in urma cu 13 ani, iar multi respondenti se asteapta la un nou val de falimente bancare si nationalizari.

Principala cauza a acestei ingrijorari o reprezinta criza din zona euro, care ar putea duce la intrarea in incapacitate de plata a mai multor tari. Socul unui colaps al zonei euro ar afecta nu doar bancile europene, ci si cele din alte regiuni.

Bancherii din tari precum Statele Unite, Canada, China, Argentina sau Australia au asezat criza din zona euro pe primul loc intre ingrijorarile lor.

"Prima consecinta a unei prabusiri a zonei euro ar fi pierderi masive din credite, risc identificat pe locul doi de catre bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criza de finantare, bancile avand accesul blocat la lichiditati si capital", se arata intr-un comunicat al autorilor raportului.

Ingrijorarea cu privire la capacitatea bancilor de a gasi o cale de iesire din criza este de asemenea ridicata: slabiciunile in guvernanta corporativa si riscul de management sunt prezente intre primele zece riscuri percepute la nivel global. Un risc in crestere este cel legat de continuitatea afacerilor, acesta fiind legat de capacitatea sistemului bancar de a supravietui unui esec major al unei institutii financiare.

"Imaginea care rezulta din acest sondaj este destul de intunecata. Acesta reliefeaza un sistem bancar fragil, amenintat de multiple riscuri si incertitudini", a declarat in comunicat David Lascelles, editorul studiului.

Seria de rapoarte "Banana Skins" a CSFI include analize periodice a peisajului de risc in sectorul financiar. In afara de raportul referitor la sectorul bancar, CSFI deruleaza sondaje cu privire la perceptia asupra riscurilor in sectorul asigurarilor si in cel de microfinantare.

O editie pentru Romania a studiului Banking Banana Skins va fi lansata in trimestrul II al acestui an.