Legumele se "usuca" de la o zi la alta. "Putregaiul" sau fainarea rosiilor a decolorat si ingalbenit frunzele plantelor. Cultivatorii nu au avut bani sa incalzeasca serele si in plus soiurile nostre sunt fragile.

"Daca nu avem soiuri rezistente la noile anotimpuri, ne rezumam la ce cumparam din  Bulgaria, Olanda, Turcia, Germania", spune Vlad Gheorghe, presedinte Cooperativa Agricola.

Astfel, o treime din cele 28.000 de hectare de solarii sunt distruse. In multe zone din sudul tarii temperatura scade noaptea cu 5-6 grade sub media perioadei. Iar fermierii se pling ca de 3 ani nu mai iau un leu de la stat pentru consumul de gaz asa ca in sere e foarte frig.

Rezultatul: legumele cu gust nu mai prind vara si ajungem sa platim in fiecare an 15 milioane de euro pentru niste seminte din Olanda, Bulgaria si Serbia. "Atatia bani am investit in cercetare..A fost un haos total si am ajuns aici. Din prostie invatam ca avem nevoie de specialisti si un sistem de organizare", spune Adrian Radulescu, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

Agricultorii isi vor recupera pierderile prin firmele de asigurari in cazul in care au semnat contracte. Iar noi ceilalti vom manca salata de vinete fara gust cu rosii de plastic.