Intr-un raport publicat cu numai cateva zile inaintea summit-ului G20 programat joi si vineri in Franta, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), a revizuit puternic in scadere estimarea de crestere economica pentru zona euro, de la 2%, cat anticipa in mai, la 0,3%. 

De asemenea, OCDE a redus prognoza pentru Statele Unite de la 3,1% la 1,8% si a tras un semnal de alarma in privinta unor puternice riscuri pentru perspectiva globala, daca liderii politici esueaza in incercarea de a stopa extinderea crizei datoriilor suverane pe pietele financiare. 

"O deteriorare a situatiei financiare de magnitudinea celei observate in timpul crizei globale din 2007-2009 ar putea conduce la o scadere a PIB in unele economii importante ale OCDE cu pana la 5% in prima parte a anului 2013", se arata in raport. 

Pe de alta parte, daca masurile anuntate saptamana trecuta de liderii zonei euro sunt implementate eficient, cresterea ar putea depasi asteptarile. 

OCDE a avertizat insa ca incertitudinile au crescut puternic in ultimele luni, intrucat situatia Greciei, care se afla in pragul falimentului, ameninta sa afecteze bancile europene si tarile europene cu datorii mari, informeaza Mediafax.

Citeste si:

Lumea in anul 2100: orasele vor deveni tari. Ce resurse vor disparea si cum va arata viata pamantenilor