"Propunerea a fost ca Harghita si Covasna sa formeze un judet. Greu de refuzat, greu de acceptat", au declarat surse din UDMR, citate de Gandul. Potrivit acestora, in momentul de fata curentul in Uniune este mai degraba de respingere a ofertei facute la Cotroceni, multi dintre liderii formatiunii punand presiune pe Kelemen Hunor pentru a alege varianta iesirii de la guvernare. Cu un scor de sub 5% in sondaje si cu Laszlo Tokes consolidandu-si pozitia in Secuime cu ajutorul Budapestei, multi dintre udemeristi sustin ca nu se poate face niciun compromis.

Ruperea Tinutului Secuiesc, prin decuplarea Muresului de Harghita si Covasna, ar avea in opinia lor efecte electorale dezastruoase, dand apa la moara si mai mult radicalilor care si-au construit platforma politica pe "abandonul" comunitatii maghiare de catre UDMR.

Fostul presedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat ca oferta pe care Traian Basescu si PDL au facut-o Uniunii este ca Harghita si Covasna sa-si pastreze statutul. "Desi PDL tine la ideea judetelor mari, in acest moment ar fi dispusi sa accepte o solutie separata pentru Secuime, ceea ce ar insemna ca, desi daca ar fi opt judete, cele doua judete secuiesti Harghita si Covasna si-ar pastra in continuare statutul", a declarat Marko.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca PDL nu a propus UDMR o varianta prin care sa apara un judet format doar din Harghita si Covasna.