Bancile par sa fi incetinit rimul reducerii activelor din bilant si a creditarii la subsidiarele din Europa de Est in al II-lea si al III-lea trimestru, datorita injectiilor de lichiditate efectuate de Banca Centrala Europeana si discutiilor la nivelul grupului Initiativa de la Viena, au declarat Bas Bakker, seful departamentului FMI pentru Europa Emergenta, si Christoph Klingen, adjunctul sau, intr-un interviu acordat Bloomberg la Bucuresti.

"Procesul de dezintermediere (deleveraging) pare ca s-a stabilizat. Avem numai date partiale pentru trimestrul al doilea, care sugereaza ca nu a avut loc prea multa dezintermediere. Si tinand cont ca sentimentul din piata este si mai bun in trimestrul al treilea, ne asteptam la un trend similar desi nu avem date concrete", a afirmat Bakker, preluat de Mediafax.

FMI estima, intr-un raport prezentat in luna aprilie, ca bancile est-europene ar putea fi nevoite sa-si reduca bilanturile cu 2.200-3.800 miliarde de dolari prin vanzari de active si scaderea cerditarii, pentru a se alinia noilor reglementari privind adecvarea capitalului si lichiditatea. Scenariul descris de FMI a generat temeri legate de o posibila criza a creditelor in Europa de Est.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat miercuri pentru Bloomberg ca dezintermedierea din Romania a fost "moderata si ordonata".

BCE a injectat, din decembrie 2011, peste 1.000 miliarde euro in sistemul financiar european, interventii care au incetinit ritmul in care bancile si-au redus activele, a spus Bakker de la FMI.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat saptamana trecuta ca institutia va derula achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale cu maturitatea de pana la trei ani de pe piata secundara, pentru a contribui la reducerea costurilor de finantare ale tarilor euro aflate in dificultate.

Statele din Europa Emergenta vor castiga "beneficii indirecte" in urma masurilor BCE. "Cu cat sunt mai stranse legaturile cu zona euro, cu atat mai mari vor fi beneficiile", a spus Klingen.

Romania vinde aproape jumatate din exportur pe pietele din zona euro

State precum Romania, Polonia sau Cehia vand aproape jumatate din exporturi pe piete din zona euro, noteaza Bloomberg.

Grupul Initiativa de la Viena, format din reprezentanti ai bancilor centrale, autoritatlor de reglementare financiara si ai marilor banci comerciale din Europa Centrala si de Est, nu va impune noi angajamente scrise pentru a determina grupurile financiare sa continue sa finanteze regiunea, a adaugat Klingen.

Initiativa de la Viena a fost infiintata pentru a proteja Europa Centrala si de Est de consecintele crizei financiare mondiale declansata in septembrie 2008 de falimentul bancii americane Lehman Brothers. Acordul de la Viena din 2009 a prevenit retragerile de capital de catre bancile occidentale din regiune, asigurand stabilitatea in regiune.