Zona euro a decis sa nu dea unda verde pana miercuri unui nou ajutor financiar Greciei, punand mai multe conditii, cum ar fi ca Atena sa gaseasca noi economii in bugetul din acest an, a anuntat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului, relateaza AFP. 

"In pofida unor progrese importante realizate in aceste zile, nu am avut pe masa toate elementele necesare pentru a lua decizii imediat", a declarat Juncker, joi seara, la Bruxelles. 

Juncker a citat trei astfel de conditii.

1. Parlamentul grec va trebui mai intai sa aprobe, duminica, planul de austeritate asupra principiului caruia partidele politice din Grecia si creditorii publici ai acestei tari - reuniti in cadrul "troikai" UE-BCE-FMI - s-au pus de acord joi. 

2. Guvernul grec trebuie sa gaseasca "economii suplimentare in suma de 325 de milioane de euro" in bugetul pentru 2012, a mai anuntat Junker, precizand ca acest lucru trebuie sa aiba loc "pana miercuri". 

3. Zona euro cere ca partidele coalitiei la putere in Grecia sa ofere "puternice garantii politice" asupra faptului ca sustin planul de austeritate.

Juncker a recunoscut ca au existat "discutii aprinse" in cursul reuniunii ministrilor din zona euro, fara sa ofere detalii suplimentare. 

Gura de oxigen pentru Grecia si pentru moneda unica. Liderii de la Atena au acceptat masuri de austeritate pentru 130 mld. euro

Grecia negociaza pe doua planuri, in paralel. Ea spera sa obtina un nou program de imprumuturi europene in valoare de 130 de miliarde de euro si incearca sa faca rost de la bancile sale creditoare de o reducere a datoriei in valoare de 100 de miliarde de euro. Acest plan de sustinere este esential, daca Grecia vrea sa spere ca va evita un "default" pe 20 martie, data la care tara trebuie sa ramburseze imprumuturi in curs foarte importante. 

Olli Rehn a declarat ca "incepe sa nu mai fie timp" pentru a se ajunge la un acord global, dar ca "inca ne inscriem in timp".

Citeste si:

Greseala de 1,32 miliarde de dolari a celor de la Mercedes

FBI il desfiinteaza pe Steve Jobs. Detaliile incredibile ale unei anchete de 191 de pagini