"In aceasta saptamana pe la mijlocul sau la sfarsitul acestei saptamani, pe joi-vineri, se va da lichidarea pe luna august si, de asemenea, tot joi sau vineri se reia activitatea la Oltchim partial cu electroliza, urmand ca saptamana viitoare sa se reia activitatea la o capacitate de 60-65 la suta pe platforma din Ramnicu Valcea", a declarat Daniel Chitoiu, potrivit Mediafax.

Ministrul Economiei a spus ca in paralel vor avea loc discutii la nivelul Comisiei Europene privind ajutorul de salvare.

Angajatii de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea au primit, vineri, avansul pe luna august si tichetele de masa aferente aceleiasi luni, a anuntat liderul sindical interimar, Corneliu Cernev, care a precizat ca salariatii au venit la serviciu si asigura instalatiile pentru reluarea productiei.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Pana la viitoarea tentatica de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

La sfarsitul lunii mai, Oltchim inregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro catre AVAS (fara dobanzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro catre Electrica, 3 milioane euro catre Electrica Furnizare, 23 milioane euro catre CFR Marfa, 4 milioane euro catre Salrom, 18 milioane euro catre CET Govora, doua milioane euro catre Apele Romane.

La aceastea se adauga datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost si un total de 2 milioane euro catre Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are si datorii de 85 milioane euro fata de furnizori privati, 43 milioane euro fata de clienti care au achitat in avans, 7 milioane euro pentru salarii si impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.