“Sunt trei paliere in ceea ce priveste Romania cand ne raportam la Brexit: pe termen scurt, care tine in special de pietele financiare, pe termen mediu, care tine de aspectele economice, si pe termen lung, care tine in special de aspectele politice si institutionale. Pe termen scurt, riscurile sunt administrate, exista resurse, pe termen mediu, o sa trecem cu costuri reduse, dar, pe termen lung, trebuie sa ne luam deciziile referitoare la viitor", a declarat, marti, Bogdan Olteanu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, bancile centrale din intreaga lume si institutiile internationale au avut discutii inainte de votul din Marea Britanie, dar "nimeni nu dorea si nimeni nu paria ca se va intampla" (votul pro-Brexit - n. r.), dar toti bancherii centrali si-au pregatit planurile de interventie, pentru ca exista acest risc.

"Planul a functionat bine si s-a vazut inca din prima zi: lira sterlina, dupa caderea de 10% dupa primele ore de la anuntul rezultatului, a inceput sa reactioneze pe parcursul zilei. La fel si actiunile cotate pe pietele importante. Evident, cotatiile nu revin la valorile dinainte, dar suntem in echilibru, nu a fost o prabusire, un haos. Momentul primei zile a fost depasit", a explicat viceguvernatorul BNR.

Insa, pe termen lung, efectele acestei decizii se vor vedea, a subliniat acesta, iar Marea Britanie va plati costurile.

"Evident ca vor exista consecinte economice in intreaga lume. Azi nu se vede direct faptul ca ratingul Marii Britanii a fost scazut cu 2 nivele. Nu se vede pentru ca pietele sunt inundate cu lichiditati. Din acest punct de vedere, in Romania cred vor fi consecinte limitate din doua motive: pentru ca relatiile noastre economice cu Marea Britanie nu sunt semnificative si pentru ca Romania nu este o piata financiara profunda, lichida, de prima linie, ca sa vedem iesiri de capitaluri', a adaugat Bogdan Olteanu.

Pe termen lung, insa, pentru Romania provocarea va fi sa isi defineasca strategia in concordanta si cu schimbarile ce vor avea loc in interiorul Uniunii Europene.