"BNR priveste cu drag si incurajeaza din mai multe considerente instrumentele de plata fara numerar, unul dintre acestea, care a avut si o crestere marcanta, fiind cardul (...) Daca vrem sa promovam instrumentele de plata fara numerar este important sa prezentam costurile tranzactiilor, comparativ cu cele ale tranzactiilor cu cash. Tranzactiile cu cash nu sunt precepute ca ar avea costuri, costuri de a ne pazi buzunarele, de a pazi banii de acasa, din casetele de valori. Companiile au costuri semnificative cu manipularea, transportul si securitatea banilor, este un element costisitor", a spus Bogdan Olteanu.

El a mentionat ca, desi romanii au mai multa incredere daca au "banii in buzunar", este importanta extinderea ariilor unde se pot face tranzactii prin instrumente fara numerar, unul dintre acestea fiind sectorul administrativ.

"Daca vrem sa incurajam plata cu cardul trebuie sa cream mecanismul prin care se pot plati taxele, impozitele, amenzile prin card. Acest lucru va duce si la scaderea costurilor, cu cat avem mai multe tranzactii, cu atat costurile vor scadea. In plus, in Romania aceasta piata nu a inceput demult, inca simtim costurile pentru investitiile realizate in acest domeniu. Astfel, daca vrem sa incurajam platile fara numerar este nevoie de misionarism cultural, trebuie sa ne convigem ca este mai simplu si mai usor, trebuie extinse zonele in care se utilizeaza, iar statul trebuie sa gaseasca parghii pentru asigurarea unei concurente corecte si pentru protejarea consumatorilor", a spus el.

Pe de alta parte, Bogdan Olteanu a aratat ca personal vede instrumentele cu plata fara numerar cu mai putin entuziasm, pentru ca i se par instrumente tranzitorii.

"Din punctul meu de vedere, dupa 10 ani vom vorbi de plati prin ceea ce numim astazi smartphone, daca lumea va merge spre simplificare. Este o discutie speculativa, pentru ca in Romania abia apar aceste instrumente, pe care le incurajez. Pana atunci este bine sa ne facem treaba cu ce avem", a mai spus Olteanu.