"Reducerea TVA la alimente nu are un efect permanent asupra inflatiei, ci unul temporar, strict de un an. Noi suntem in pozitia in care asteptam sa vedem efectele asupra inflatiei ale reducerii TVA. Nici noi nu le-am vazut pentru ca asteptam date pe macar o luna. Sigur ca datele pe o luna sunt extrem de putin solide si relevante", a subliniat Bogdan Olteanu, potrivit Agerpres.

In psihologia publicului el nu vede asteptari deflationiste. 

"Daca asteptarile inflationiste ne vor crea temerea, respectiv publicul se asteapta ca dobanda sa ajunga spre zero, vom reactiona la asta. Luam in considerarea toate scenariile. In acest moment el poate fi considerat ca un scenariu de risc. Nu vedem in acest moment in psihologia publicului asteptari deflationiste", a explicat viceguvernatorul BNR. 

De asemenea, el crede ca piata simte nevoia de confort asupra lichiditatii. 

"O opinie a mea. Cred ca din punct de vedere al relaxarii de politica monetara cea mai puternica masura in acest moment, cea mai usor de gasit in piata, este legata de rezervele minime. In acest moment ceea ce piata cred ca simte este nevoia de confort asupra lichiditatii. Mie nu mi se pare ca in acest moment dobanzile din Romania sunt mari. Mi se pare ca dobanzile la creditele de consum sunt mai mici in Romania decat in Polonia, Cehia, Ungaria. Dobanzile la creditele ipotecare in Romania au ajuns sub 5% si nu vorbim de creditele subventionate", a mai aratat oficialul BNR.