"Am primit aprobarea de la Comisia Europeană pentru schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru companiile mari, care nu sunt IMM-uri, şi vom adopta actul normativ în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare (săptămâna aceasta, n.red.)", a declarat Orban, duminică seara la B1 Tv, potrivit Agerpres.

El a indicat că Guvernul pregăteşte un act normativ important care vine în sprijinul companiilor şi al angajaţilor.

"La nivel european a fost adoptat programul SURE care finanţează anumite categorii de cheltuieli de măsuri active, în special ceea ce este cunoscut în Germania sub numele de Kurzarbeit, pe care noi îl traducem în România - program flexibil de muncă. Dacă o companie are probleme, i s-au redus comenzile, i s-a redus cifra de afaceri să zic cu 70% ca să nu dea afară oamenii (...) în situaţii de criză declanşate de nişte factori care vor dispărea în timp pe perioada crizei respective dacă un angajator nu are nevoie de un angajat 20 de zile, ci are nevoie de el doar 16 zile, 16 zile îl plăteşte angajatul, sau 14 zile sau 12 zile, restul îl plăteşte statul din fondul de şomaj", a explicat Orban.

El a adăugat că această schemă de sprijin funcţionează pe o perioadă de timp limitată, cât există criza şi efectele acesteia. "Intenţionăm, în maximum două săptămâni, să adoptăm ordonanţa", a arătat premierul.

Orban a afirmat că, în prezent, sunt puse la punct schemele de susţinere pentru întreprinderile mici şi mijlocii, fiind deja adoptat în Guvern un memorandum în acest sens pentru investiţii şi capital de lucru.

EximBank va administra schema de garantare a creditelor

Guvernul a aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută, un act normativ potrivit căruia EximBank va administra schema de garantare a creditelor pentru investiţii şi capital de lucru pentru companiile mari.

"Un alt program prevăzut în cadrul Planului naţional de investiţii şi relansare economică este programul de garantare a creditelor pentru investiţii şi capital de lucru pentru companiile mari, similar cu programul IMM Invest, care, în acest moment, a ajuns deja la un plafon de garantare aprobat de peste 10 miliarde de lei. Prin noul program propus astăzi în cadrul şedinţei de guvern, această schemă de garantare va fi administrată de către EximBank şi în acest sens, prin ordonanţă de urgenţă, a fost modificată legea de organizare şi funcţionare a Băncii de Export-Import a României EximBank, tocmai pentru a da posibilitatea acestei instituţii bancare să administreze şi astfel de instrumente de garantare pentru companiile mari", a anunțat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

El a adăugat că schema de garantare pentru creditele pentru investiţii şi capital de lucru pentru companiile mari a fost notificată la Comisia Europeană şi a fost aprobată.

"În această şedinţă de guvern a fost adoptat un prim act normativ necesar pentru implementarea acestui program, care vizează modificarea legii de organizare a Exim Bank. În şedinţa de guvern următoare va fi adoptată forma finală a acestui act normativ şi ulterior vor fi pregătite actele normative pentru implementarea efectivă a schemei de garantare", a menţionat acesta.