"Sper ca in scurt timp sa avem vesti de la CE. Asteptam confirmarea de la CE", a spus Orban, referindu-se la reluarea platilor in cadrul POSDRU, scrie Mediafax.

Ministrul a adaugat ca "in ceea ce priveste o iminenta a altor suspendari sau intreruperi de plata, nu exista deocamdata un astfel de risc".

Leonard Orban, care in urma cu doua saptamani sustinea ca platile in cadrul POSDRU vor fi reluate abia dupa misiunea de audit a Comisiei Europene din perioada 2-6 aprilie, a precizat ca este totusi posibil ca reluarea platilor sa fie dispusa chiar mai devreme de aceasta data.

Ministerul Afacerilor Europene a primit, la 20 februarie, scrisoarea oficiala a Comisiei Europene prin care este anuntata intreruperea termenului de plata pentru cererile aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat atunci ca bugetul dispune de fonduri pentru ca finantarea sa fie asigurata in continuare.

Intrebat de jurnalisti in ce masura va fi afectata economia de aceasta intrerupere, Suciu a aratat ca, daca intreruperea este aplicata doar pana la sfarsitul lunii martie, "efectul este absolut zero".

"Daca perioada va fi atat de scurta, de vreo trei saptamani, nu este absolut nicio problema din nicio perspectiva, nici pentru cei care deruleaza, cu atat mai putin pentru economie. Ponderea lor oricum in acest moment nu este spectaculoasa, din pacate, macar daca am fi avut mai multe fonduri, sa avem ce intrerupe cu adevarat", a spus Suciu.

DG EMPL a mentionat, la momentul luarii deciziei de intrerupere ca, in Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni. Intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati.

Ministrul Leonard Orban declara la acel moment ca spera ca situatia sa se deblocheze in cursul lunii martie.