Directorul general al sucursalei din Romania a bancii maghiare OTP Bank, László Diósi, declara recent, pentru News.ro, ca este probabila achizitia, de catre grupul bancar ungar, a unei banci cu o cota de piata in Romania de cel putin 1% in acest an, dar nu la orice pret, in conditiile in care obiectivul bancii, de a atinge o cota de piata de 5% in trei ani, este aproape imposibil de atins doar pe cale organica.

Potrivit datelor BNR, bancile private cu o cota de piata de cel putin 1%, dar mai mica de 5%, in 2015, sunt Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank, Bancpost si Alpha Bank.

Wolf a declarat joi ca in Romania sunt mai multe banci scoase la vanzare, dintre care cel putin trei sunt semnificative, iar grupul maghiar are suficiente lichiditati pentru a cumpara pe oricare dintre ele.

”In Romania sunt scoase la vanzare minimum trei banci semnificative, dar daca le luam in calcul si pe cele mai mici sunt mai multe. Avem bani sa cumparam oricare dintre ele, vom vedea pe care. La nivel de grup avem lichiditati totale de 8 miliarde euro, dar nu toti banii pot fi folositi pentru achizitii”, a afirmat Wolf.

El nu a vrut sa dea indicii asupra bugetului alocat de OTP pentru o astfel de achizitie, dar a subliniat ca preturile bancilor din regiune sunt in crestere.

”Bancile din regiune sunt tot mai scumpe, competitia pentru achizitia lor a devenit mai dura, in contextul in care datele macroeconomice pentru tarile din aceasta zona arata foarte bine”, a declarat Wolf.

Reprezentantul OTP Group a subliniat ca, desi in Romania exista 37 de banci, in prezent ar fi suficiente 10-15 banci mari.

László Diósi a afirmat recent ca ar putea disparea 5-6 banci din Romania in urmatorii doi-trei ani. Acestea ori vor fi achizitionate de jucatori existenti in piata sau jucatori noi, care vor dori sa intre in Romania, ori vor fi inchise.