Muncesc din greu si aici, dar macar o fac pentru ei. Singura problema ar fi ca n-au pe cine sa angajeze sa-i ajute la camp. La intoarcerea lor, alti romani cu putere de munca au luat calea strainatatii.

Gheorghe Popa nu s-a intors doar cu amintiri de pe unde a muncit. A mai si ridicat privirea dintre rosiile si castravetii pe care ii avea in grija ca sa vada cum fac altii agricultura si le-a furat modelul. Intors acasa, la Silistea Constantei, a ridicat 10 sere pe aproape 4 hectare si a cultivat de toate: castraveti, rosii, ceapa, varza, ardei, fasole si gogosari.

Pentru asta, insa, trebuie munca multa, chiar si 10 ore pe zi. Dar pe cine sa angajezi cand cei care vor cu adevarat sa munceasca au plecat in strainatate.

Vecinul sau, Marian Moise, n-a avut incotro: ca sa se descurce la camp a implicat toata familia. Sotia, tatal si fratele lui se spetesc de dimineata pana seara pentru o recolta frumoasa.

Si secretul lui e importat. Modelul solarului e copiat din Spania, unde sotia a cules doi ani capsuni. Intr-o zi a si fost ridicat.
Si polenizare este facuta cu bondari belgieni, pentru ca si ei sunt mai harnici decat cei din Romania..

Una peste alta, oamenii sunt multimiti. Nu au sefi si cand trag linie peste castig este tot al lor.