In primul rand, cu cateva exceptii – cum ar fi yenul japonez si francul elvetian, celelate valute importante, in care se deruleaza majoritatea tranzactiilor comerciale– dolarul, euro si lira sterlina sunt printate in tari sau regiuni cu mari probleme financiare.

Zona euro se lupta cu criza datoriilor, Statele Unite cu deficitul bugetar si cu somajul ridicat, iar Marea Britanie, cu repercusiunile crizei financiare din perioada 2007-2008 si cu o revenire economica anemica.

Dintre toate monedele, lira sterlina s-a depreciat cel mai mult, cu 25%, in raport cu monedele tarilor cu care are legaturi comerciale. In aceste conditii, cu o lira slaba nu mai poti cumpara la fel de multe servicii in statiunile de pe plajele Mediteranei.

In al doilea rand, chiar daca tarile din grupul PIIGS - unde oamenii nu au renuntat la obiceiul de a pleca in vacanta, sunt in criza, modelul nu este acelasi in toate Europa.

Intre tarile cu economii pe plus, Germania a inregistrat cea mai mare rata de crestere. De fapt, 9 din cele 17 tari care fac parte din zona euro, au avut crestere mai mare de 3%, adica de doua ori cat Marea Britanie si Statele Unite.

In al treilea rand, tarile care au probleme de finantare sunt dintre cele mai mici din regiune. Grecia, Irlanda si Portugalia impreuna reprezinta doar 5,5% din totalul economiei zonei euro. Asta in comparatie cu Germania, care reprezinta peste 27%, si Franta, cu peste 21%.

Insa daca problemele din Italia se adancesc, asta va fi intr-adevar o mare problema pentru zona euro, in conditiile in care economia Italiei reprezinta aproape 17% din economia zonei euro.

Si in ultimul rand, apartenenta la zona euro le-a dat statelor din regiune posibilitatea de a majora salariile si preturile, in timp ce productia a ramas pe loc. De exemplu, in Grecia, salariul mediu este cu 30% mai mare decat ar trebui sa fie, in conditiile actuale ale economiei.

Rezultatul este ca o cina la o taverna din Creta costa peste 90 de euro pentru 2 persoane. Ar fi mai ieftin sa cinezi in Dorchester, Londra.

Citeste si:

Statul a rupt o parte din contractul cu Bechtel. Pretul unui kilometru din Autostrada Transilvania a scazut la jumatate

Banii si femeile, tentatiile sefilor de companii. Cele mai rasunatoare scandaluri cu directori generali celebri FOTO

Banii nu aduc fericirea, dar cumpara antidepresive. Tarile cele mai bogate au si cei mai deprimati locuitori