De atunci, 4 milioane de copii au venit pe lume in urma fecundarii in vitro.

Fertilizarea in vitro este o tehnica des folosita astazi, care consta in recoltarea de ovule si spermatozoizi si obtinerea intr-un mediu artificial (in epubeta) a unui embrion care, ulterior reimplantat in uterul mamei, se dezvolta normal si a conduce la nasterea unui copil perfect sanatos.

Astfel debuteaza sezonul premiilor Nobel din 2010, care va culmina cu premiul pentru pace, al carui laureat va crea, potrivit specialistilor, mai putina rumoare decat cel din 2009, presedintele american Barack Obama.

Premiul Nobel pentru pace este, impreuna cu premiul Nobel pentru literatura, unul dintre cele mai asteptate dintre aceste distinctii decernate in fiecare an, care recompenseaza, totodata, descoperirile si operele exceptionale din medicina, fizica, chimie si economie.

Barack Obama a primit premiul Nobel pentru pace in anul 2009, intr-un moment in care se afla la Casa Alba de mai putin de un an, iar Statele Unite erau angajate pe plan militar in Irak si in Afganistan. Aceasta alegere a antrenat critici dure la adresa comitetului Nobel norvegian.

Comitetul va trebui sa aleaga in acest an dintr-un numar record de 237 de candidati, printre care se afla disidenti chinezi si creatorii internetului. Premiul Nobel pentru pace va fi anuntat la Oslo pe 8 octombrie.

Sezonul premiilor Nobel va continua pana atunci cu distinctiile pentru fizica, chimie, literatura si economie ce vor fi anuntate pe 5, 6, 7, respectiv 11 octombrie, la Stockholm, orasul natal al industriasului Alfred Nobel.

Premiul Nobel pentru literatura va fi anuntat, joi, 7 octombrie, la ora 11 GMT, la Stockholm, a anuntat Academia suedeza, insarcinata cu acordarea acestor distinctii.

Anul trecut, premiul Nobel pentru literatura a fost acordat scriitoarei germane de origine romana Herta Müller.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Pentru fiecare categorie, premiul Nobel este insotit de o recompensa de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro).