Efectele vor fi extrem de negative: vor insemna scadere economica, tensiuni sociale. FMI-ul nu face decat sa ia masurile pentru cosciug. Nu ajuta la absolut nimic aceste masuri drastice si contabile de reducere a deficitelor. Deficitele intr-o perioada de criza trebuie acceptate temporar, pentru a stimula cresterea economica. Este exact invers decat reteta care ni se recomanda si pe care o adoptam fara sa cracnim”, explica omul de afaceri.

Politica fiscala de austeritate si masurile draconice de stabilizare au dus peste tot la tensiune si la saracie. Acesta va fi rezultatul si in Romania”, adauga miliardarul in euro.

In urma cu mai mult de un an, in februarie 2009, spuneam ca pierdem vremea consultandu-ne cu misiunea FMI, ca stam plecati si le ascultam diagnosticul bazat pe propriile masuri. Ei ne spuneau ca suntem morti, dar nu stim inca. Ceea ce nu era deloc adevarat, pentru ca atunci am mai fi avut alternative”, crede  Patriciu.

El adauga ca "din aproape 100 de tari consultate si finantate de FMI in ultimii 40 de ani, peste jumatate au rezultate mai proaste decat media cresterii economice globale, o cincime au PIB-ul semnificativ mai mic, iar cateva si l-au redus chiar sub jumatate”.

"Trei dintre ele au trecut prin razboaie civile", continua acesta.

Consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, declara, joi seara, la un post de televiziune ca "spectrul" majorarii taxelor nu a disparut complet si ca s-ar putea recurge la marirea TVA si a cotei unice, daca programul de redresare anuntat de presedintele Basescu va esua.

Potrivit lui Dinu Patriciu, in contextul majorarii taxelor, nu poate fi vorba in niciun caz despre trecerea Romaniei de la recesiune la crestere economica. “Nu exista premise pentru aceasta crestere economica, dimpotriva, cresterea impozitarii duce la contractie economica”, puncteaza omul de afaceri.

El spune ca solutia pentru ca economia sa-si revina este scaderea impozitelor si nu cresterea lor.

“Este vorba de cresterea economica, de stimularea cresterii economice prin scaderea impozitelor, prin scaderea si simplificarea fiscalitatii. Grila de impozitare la 10%, de exemplu, nu cresterea ei la 20%, ar reduce povara fiscala a firmelor si a contribuabililor individuali si ar largi astfel baza de impozitare, ar creste gradul de colectare si deci veniturile bugetare, pentru ca ar scoate la lumina economia gri”, sustine miliardarul.

“Sigur, cei cu pozitie de stanga ar putea sa inlocuiasca aceasta masura cu micsorarea corespunzatoare a contributiilor sociale. Efectele ar fi absolut echivalente. Si asta este doar o masura, dar in acelasi timp nu cresterea TVA-ului ar trebui sa ne preocupe, ci scaderea lui cel putin pana la 15%, pentru a stimula consumul si a elimina blocajul economic. Am putea in felul acesta sa antrenam productia si investitiile. Ar creste veniturile bugetare”, continua el.

In ultimele zile, au circulat mai multe zvonuri, conform carora FMI a cerut Guvernului majorarea TVA de la 19% pana la 25% si a cotei unice de la 16% pana la 20%.

Joi seara, presedintele Traian Basescu a anuntat ca statul recurge la masuri dure si fara precedent de reducere a cheltuielilor pentru a evita o marire a taxelor si impozitelor, care ar fi afectat intreaga populatie. 

Astfel, fondul de salarii pentru bugetari va scadea cu 25%, iar pensiile vor fi reduse cu 15%. In plus, ajutorul de somaj va fi mai mic cu 15%, iar ajutoarele sociale vor fi acordate mult mai strict. Salariul minim din sectorul public, care acum este de 705 lei, va fi redus la nivelul salariului minim pe economie din mediul privat - de 600 de lei.