"Criza de acum este o problemă serioasă pe care nu ar trebui să o bagatelizăm şi ar trebui să nu o ascundem sub preş. Ar trebui să vorbim despre ea responsabil şi foarte, foarte atenţi şi proactivi la orice posibilă schimbare în rău a situaţiei. Dacă problema medicală se acutizează în perioada imediat următoare, toate aceste costuri vor fi şi mai mari, iar o bună parte din cele din trecut vor fi în van. Dacă mă întrebaţi pe mine astăzi cum va fi mâine, eu pot să dau acest răspuns condiţionat de ceea ce se întâmplă pe partea medicală. Or, pe partea medicală mie mi se pare că lucrurile nu merg în bine, mai ales în ultimele săptămâni şi nici răspunsurile medicale nu sunt foarte concludente. Vedem că infectaţii de fapt nu produc anticorpi, ceea ce înseamnă că nu scapi de virus, vedem că vaccinul va fi când va fi. Dacă mai durează mult, adică însemnând câteva luni bune, începem să avem o problemă (...)", a afirmt președintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), la Digi24, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că, pe fondul crizei sanitare şi al faptului că sunt români care iau în derâdere regulile impuse, "România începe să fie văzută ca o ţară de care mai bine fugi".

"E clar că atunci când o afacere se va trezi cu o infectare în interior, va trebui să se închidă temporar cel puţin 14 zile şi treaba asta clar afectează pe tot lanţul, mai ales dacă este vorba de o companie importantă. Mă gândesc cu groază să nu se întâmple o infectare la Fondul de Garantare. Deci, cu toţii ne temem de problema medicală. Răspunsul la partea economică vine de la problema medicală şi de la modul în care noi ne raportăm la ea. Nu vreau să generalizez, dar românii văd că iau în derâdere regulile şi au reticenţă atunci când sunt încorsetaţi de nişte reguli. Nu se ţine cont de reguli, nu suntem serioşi şi luăm în derâdere un lucru care mai târziu s-ar putea să ne coste. Deja ne costă, pentru că vedem că se închid economii. România începe să fie văzută ca o ţară de care mai bine fugi", a susţinut preşedintele FNGCIMM.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României (BNR).

Instituţia colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.