Presedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, a declarat ca va lansa o petitie la nivel national, pe care sa o semneze toti pensionarii din teritoriu, dupa care organizatia sindicala va da Guvernul in judecata.

“Legea pensiilor, care a fost modificata prin legea 250, in 2007, prevede ca valoarea punctului de pensie sa fie 45% din salariul mediu pe economie. In 2010, salariul mediu prognozat este de 1.836 de lei si cerem ca punctual de pensie sa fie majorat in consecinta”, a spus Preda Nedelcu.

Pensionarii au mai cerut Parlamentului sa nu fie de acord cu noua metoda de calcul a punctului de pensie, introdusa prin noua lege a pensiilor. “Majorarea punctului cu rata inflatiei si cu 50% din cresterea salariului mediu este o smecherie care ne dezavantajeaza si care nu va duce la cresterea pensiilor”, a mai spus Nedelcu.

Pensionarii au mai cerut Guvernului sa adopte o ordonanta de urgenta care sa interzica evacuarea batranilor din casele nationalizate, dar si asigurarea finantarii pentru medicamente, pentru ca persoanele in varsta sa nu mai plateasca medicamentele in spitale.

Guvernul a decis sa inghete pensiile la nivelul din decembrie 2009, punctul de pensie ajungand astfel la 39% din salariul mediu pe economie. Legea 250 din 2007, care modifica legea pensiilor, prevede ca punctul de pensie sa reprezinte 45% din salariul mediu. In prezent, valoarea punctului este de 732,8 lei. Majorarea punctului la 45% din salariul mediu ar aduce cateva zeci sau cateva sute de lei in plus la pensiile romanilor, in functie de punctajul fiecaruia.