El a aratat ca prima transa de majorare a salariilor cu 8% va fi aplicata din Luna iunie. Guvernul a stabilit ca a doua transa de majorare a salariilor in sectorul bugetar sa fie acordata in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare, pentru a evita incalcarea Legii responsabilitatii fiscale.

Legea responsabilitatii fiscale stabileste ca nu pot fi emise acte normative pentru majorarea salariilor sau a pensiilor cu sase luni inainte de alegeri. Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%.

Surse citate de Mediafax declarau anterior ca Guvernul a negociat cu FMI ca banii retinuti ilegal pensionarilor drept contributii de asigurari sociale de sanatate sa le fie restituiti in 16 transe, corespunzator celor 16 luni anterioare, din perioada 2011-aprilie 2012, in care pensionarii au fost obligati sa verse la buget aceste sume.

In baza unei ordonante de urgenta adoptate in 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a retinut, de la 1 ianuarie 2011, o cota de 5,5% drept contributii de sanatate.

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, in plenul Parlamentului, ca va propune in prima sedinta a Guvernului, programata pentru marti, un act normativ pentru restituirea sumelor retinute ilegal pensionarilor pentru CASS.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat sambata ca pensionarii vor primi banii incepand cu luna iunie, fara sa mentioneze intervalul in care se vor face platile.