Conform unui comunicat al Poliției, activitățile vizează mai multe persoane bănuite că ar fi condiționat soluționarea cererilor pentru “Prima Casă” ce implică garanții din partea statului român de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite.

Mai mulți funcșionari ai Fondului de Garantare a Creditelor din Bucureşti sunt bănuiți că ar fi condiționat urgentarea îndeplinirii actelor de primirea unor sume de bani.

”Aceștia ar fi condiționat soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite, în mod direct sau prin intermediul unor apropiați. Astfel, ar fi fost creat un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale”.

Prin activitățile efectuate nu s-ar fi respectat ordinea înregistrării cererilor, nu ar fi fost acordate șansele egale tuturor celor care depuneau cereri și ar fi fost încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună-credință, câștigători fiind cei care ar fi oferit bani în schimbul soluționării dosarelor”, se arată în comunicat.

Mita solicitată de angajaţi pentru a urgenta soluţionarea dosarelor primite pentru Progamul “Prima Casă” era cuprinsă între 200 si 500 de euro, fiind vizate aproximativ 60 de astfel de cazuri.

Vor fi puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, iar alte 60 de persoane urmează a fi audiate în calitate de martori.

Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor fi efectuate controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre persoanele bănuite și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de persoanele implicate în mecanismul infracțional.

Reacția Fondului de Garantare a Creditelor

“Actele procedurale efectuate astazi, 19.07.2018, la sediul FNGCIMM, de catre organele abilitate ale statului, fac parte din cadrul unei investigatii complexe, specializate. Investigația vizează suspiciuni privind savarsirea unor infracțiuni de coruptie in desfasurarea activitatii FNGCIMM, fiind vizata o perioada de timp de cativa ani. Ancheta este în momentul de fata in plina desfasurare.

Avand in vedere limitele de comunicare publica pe aceasta tema, impuse de specificul actiunii, dorim sa-i asiguram pe clientii si partenerii FNGCIMM ca obiectivele strategice, proiectele si programele aflate in derulare se vor desfasura conform graficelor stabilite.

Conducerea a luat toate măsurile necesare astfel incât investigația in derulare sa-si urmeze cursul, fara sa afecteze activitatea curenta si viitoare a institutiei noastre”, a precizat FNGCIMM, într-un comunicat.