"Productia anuala de vin este de 5,5 milioane de hectolitri, din care 1,5 milioane de hectolitri sunt in piata fiscala. Restul reprezinta autoconsum si piata neagra", a spus Gheorghe.

El crede ca statul ar trebui sa faca exceptie de la fiscalizare pentru maxim 20 hectolitri de vin la producatorii individuali, iar cei care produc intre aceasta cantitate si 1.000 hectolitri sa fie luati in evidenta fiscala.

"Producatorii mici ar trebui sa isi declare partea de comercializare. In vinariile din piata sau de langa blocuri nu stiu in ce masura se respecta standardele de calitate", a afirmat Gheorghe.

El apreciaza ca, prin nefiscalizarea pietei negre a vinului, statul pierde anual circa 100 milioane euro.
Oficialul PNVV a mai spus ca o alta problema a pietei de profil din Romania este ca se produce preponderent (peste 60%) vin alb, in conditiile in care pe piata eurpeana cel mai cautat este vinul rosu.

"Dorim sa schimbam acest lucru si vrem sa incurajam cultivarea soiurilor de vin rosu", a spus Gheorghe.

El crede ca o alta problema a pietei, precum faramitarea excesiva a terenurilor, ar putea fi rezolvata prin incurajarea de catre Guvern a asocierii producatorilor agricoli, prin masuri de stimulare financiara.