Mai mult de 7% din cei 1.000 de respondenti afirma ca nu reusesc niciodata sa se incadreze in veniturile lunare din salarii, 15% obtin rar aceasta performanta, iar 34% au luni in care le ajung banii din salariu, dar si multe luni in care nu sunt suficiente aceste venituri.

Aproape 30% dintre romani cheltuiesc rar mai mult decat castigul lunar din salarii, iar aproape 15% sustin ca se incadreaza intotdeauna in veniturile lunare.

Pe de alta parte, o treime dintre respondentii la studiu economisesc in fiecare luna, iar aproape un sfert pun bani deoparte cand au in plan o investitie pentru confortul personal, jumatate dintre acestia preferand intai sa economiseasca si apoi sa cheltuiasca bugetul disponibil.

Romanii acorda atentie sporita cheltuielilor zilnice, 80 dintre consumatori urmarind evolutia bugetului personal, desi doar 13,5% tin o evidenta scrisa a veniturilor si cheltuielilor.

Peste 40% dintre respondenti sunt foarte interesati sa-si dezvolte cunostintele de gestionare a bugetului personal, releva studiul, efectuat in perioada 9-19 iulie pe un esantion de circa 1.000 de persoane.

Putin peste 10% spun ca nu se indatoreaza, iar o treime dintre romanii care au datorii pun acumularea lor pe seama lipsei de cunostinte aprofundate cu privire la gestionarea bugetului si a datoriilor.

Studiul mai releva ca 7 din 10 romani resimt datoriile ca pe un disconfort psihic, dar peste doua treimi dintre cei chestionati spun ca gradul personal de indatorare nu reprezinta un motiv de ingrijorare, acestia fiind convinsi ca vor gasi cea mai buna solutie pentru a-si reechilibra bugetul.

Aproape jumatate dintre respondenti (46,8%) admit ca au cunostinte reduse in materie de termeni financiari, precum si in ce priveste asigurarea unui plan alternativ de pensionare sau realizarea de investitii, iar o mai buna intelegere i-ar ajuta sa-si imbunatateasca bugetul si gradul de economisire.