Premierul si-a trecut in cont si 100.000 de noi locuri de munca, aparute de cand este la guvernare. Cifrele oficiale arata insa cu 40.000 mai putine.

Premierul Ponta a adunat pe o lista toate proiectele de investitii anuntate deja si a calculat, in mare, cati bani ar trebui sa ne aduca.

Victor Ponta: "Tintele pentru 2013 se bazeaza pe cele cinci domenii cheie de investitii strategice, pe un minim de zece miliarde de euro, in totalitate investitii, si minim 50.000 de noi locuri de munca pana la sfarsitul lui 2013."

Datele oficiale arata insa investitii straine directe de 320 de milioane de euro in primele 4 luni, adica un indicator aflat la minimul istoric. Ar trebui sa creasca de 31 de ori pana in decembrie ca sa se implineasca spusele lui Ponta.

"Ar fi minunat daca Romania ar atrage macar 5 miliarde de euro pe an. Asta ar rezolva toate problemele cu locurile de munca si cu sistemul de pensii", spune Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.

Cele 100.000 de noi locuri de munca create in ultimul an de Guvernul Ponta, prezentate la Palatul Victoria sunt de fapt 67.000. Asta pentru ca autorii proiectiei au numarat 14 luni, in loc de 12, iar pana in luna mai 2012 premier a fost Mihai Razvan Ungureanu. Sunt prevazute alte 50.000 de joburi noi pana in decembrie, dar si deblocarea unor investitii controversate.

Victor Ponta: "Vom sustine in continuare investitiile companiile Chevron pentru explorarea de noi resurse neconventionale. Deva Gold si Rosia Montana - vreau sa avansam in deblocarea acestor proiecte, cu respectarea tuturor normelor de mediu, urmand ca Parlamentul Romaniei sa decida in ceea ce priveste deblocarea unor proiecte si decizia finala va apartine."

Seful Executivului a anuntat ca, din punct de vedere agricol, anul acesta va fi unul peste asteptari. Planul national de investitii si creare de noi locuri de munca nu spune insa niciun cuvant despre rezolvarea problemei somajului din randul tinerilor, unde aproape 3 din 10 persoane de pana in 25 de ani nu au cum sa isi castige painea.