"Volksbank Romania nu face parte din tranzactie. In acord cu actionarii majoritari, Volksbank Romania va fi repozitionata in urmatorii doi-trei ani, dupa care va fi vanduta", se arata intr-un comunicat al grupului austriac Volksbank AG, care detine 51% din Volksbank International, citat de Mediafax.

Grupul austriac a anuntat, astazi, ca a semnat acordul final pentru vanzarea Volksbank International catre Sberbank, tranzactia fiind conditionata inclusiv de "iesirea" operatiunilor din Romania din structura Volksbank International.

Totodata, Volksbank ar urma sa asigure Sberbank o finantare de 500 de milioane de euro, iar grupul rus isi va asuma datorii de 2,5 miliarde de euro.

Pretul tranzactiei, care urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul anului, se va situa la 585-645 milioane de euro si va fi stabilit in functie de performantele Volksbank International in acest an.

Grupul austriac Volksbank controleaza 51% din VBI, iar Banque Populaire Caisse d'Epargne (Franta) si DZ Bank/WGZ Bank (Germania) au cate 24,5%. Volksbank International inglobeaza operatiunile Volksbank din afara Austriei, respectiv din Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina.

Surse din piata bancara au declarat, recent, ca Volksbank Romania va fi scoasa in aceasta luna din participatiile Voksbank International, urmand sa fie detinuta de un vehicul special al grupului Volksbank, dupa modelul practicat de Erste Bank in cazul BCR. Oficialii bancii au confirmat informatia.

"Va fi un vehicul cu o structura a actionariatului identica celei de la Volksbank International si nu va fi actionar doar Volksbank AG. Transferul este asteptat sa se realizeze pana la sfarsitul lui septembrie", a afirmat Johann Lurf, presedinte al Volksbank Romania la acea data.

La sfarsitul lui iulie, activele Volksbank Romania se ridicau la 4,8 miliarde de euro, din care 3,13 miliarde de euro aferenti creditelor acordate. Vicepresedintele Volksbank Romania, Lucian Cojocarul, spunea la inceputul lunii septembrie, ca banca a trecut pe profit in iulie, cu un rezultat net de 6,16 milioane euro, calculat potrivit standardelor internationale IFRS, fata de o usoara pierdere la finalul primului semestru.

In iulie, presedintele Volksbank Romania, Johann Lurf, afirma ca o schimbare in actionariatul bancii ar putea avea loc dupa 3-5 ani.

"Este adevarat ca Volskbank AG a afirmat interesul inclusiv pentru vanzarea sucursalei din Romania, dar o schimbare de actionariat nu va avea loc mai devreme de 3-5 ani", preciza Lurf.

Lurf nu a exclus nici o vanzare mai devreme de acest termen, dar numai in cazul unei oferte financiare foarte tentante pentru grupul austriac.

Actionarii Volksbank International vor deveni actionarii directi ai Volksbank Romania odata cu perfectarea tranzactiei de vanzare catre Sberbank, astfel ca Volsksbank AG va detine 51% din Volksbank Romania, DZ Bank-WGZ Bank - 24,5% si Banques Populaire - 24,5%, conform declaratiilor lui Lurf.

La sfarsitul anului 2009, grupul austriac Erste a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR, doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate in acest scop in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH.
EGB Ceps Holding GmbH detine 69,4059% din actiunile BCR, fiind detinuta la randul sau de EGB Ceps Beteiligungen GmbH, societate aflata integral in proprietatea Erste Group Bank AG.

Citeste si:

Doua super puteri, amenintate de Fitch cu retrogradarea ratingului de credit

Noile conditii de creditare, testul pietei bancare. "E tardiv sa luam astfel de masuri", avertizeaza economistii