Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari din Romania(UNSAR) a declarat ca  sistemul de plata in avans va functiona doar in cazul  daunelor de mica valoare.”

Sistemul functioneaza astfel : dupa ce ai facut constatarea la politie te duci la compania de asigurari. Daca paguba este foarte clara ( de exemplu un far, un stop, o aripa, etc) poti alege sa primesti banii in avans. “Semnezi un act prin care te angajezi ca nu mai ai nici o pretentie si vei primi banii in 24 de ore”,  spune Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari.

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilorspune ca “se stabileste acelasi nivel de dauna ca si cand s-ar repara masina intr-un service.Compania de asigurari e obligata sa plateasca in avans o suma egala cu cea care ar fi platita daca autoturismul e reparat in service.”

Acest sistem functioneaza mai ales cand e  vorba despre acele daune care se vad cu ochiul liber spun asiguratorii.

“Dar pagubitul trebuie sa fie atent ca daca accepta aceasta suma si semneaza pentru asta nu va mai primi nici un ban in plus, daca descopera si alte daune”, spune Constantinescu.

In cazul daunelor de valoare mai mare care implica reparatii si constatari ulterioare in service cred ca nimeni nu va risca sa ia banii si apoi sa constate ca reparatia costa mult mai mult aduaga seful UNSAR.

In cazul daunelor mari plata in avans nu va functiona se va face ca si pana acum dupa reparatie.

Si asta pentru ca e posibil  sa existe alte piese care trebuie schimbate si odata incasati banii nu mai poti cere nimic in plus de la firma de asigurari.Esti obligat sa platesti din buzunar.