De la un an la altul, facultatile de stat le cer tot mai multi bani studentilor. La Universitatea Bucuresti, de exemplu, in 2010 taxa pentru licenta a ajuns de la 2.500 de lei la 3.100.

"A crescut si finantarea de la stat. Noi suntem obligati sa urmam cresterea aceasta a finantarii, ca sa nu fie finantati cei de la taxa din banii de la buget", explica Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti.

Si la Facultatea de Medicina din Cluj, studentii de pe locurile cu taxa platesc in loc de 7.500 de lei , 8.100. Unde se duc acesti bani? Pe facturi urgente, dupa cum arata reprezentantii universitatilor.

"Este vorba despre niste taxe care ar trebui sa acopere salarizarea profesorilor si abonamente la biblioteca, la internet, la servicii de intretinere, paza si multe alte costuri de acest gen", spune Florina Mohanu, purtator de cuvant ASE.

Studentii care platesc taxe la stat spun ca in strainatate le-ar fi mult mai usor. In plus, ar putea sa si lucreze in anii de studiu.

"Politehnica de la noi si cea din Canada. Luam acelasi profil - telecomunicatii: taxa la noi este de 40 de milioane, la ei e gratis. La noi nu ai posibilitatea sa lucrezi in timpul facultatii, la ei chiar te incurajeaza: primesti 10 dolari pe ora la o pozitie pe care universitatea ti-o recomanda. Ulterior, cand termini facultatea, ai siguranta unui loc de munca", afirma Vlad Bordei, membru al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania.

Daca ne uitam la vecinii nostri bulgari, taxele scolare la universitatile de stat nu au voie sa depaseasca 1.600 de leva, adica 800 de euro, dupa cum a hotarat printr-un ordin ministerul invatamantului de acolo.

In aceste conditii, Universitatea de Medicina din Cluj, de exemplu, care costa 1.760 de euro pe an, este mai scumpa decat la bulgari si egala la capitolul taxe cu Universitatea Statala Bologna din Italia. De asemenea, Politehnica noastra este mai scumpa decat la bulgari cu 200 de euro.
 
Exista si tari unde invatamantul de stat este complet gratuit. In Cehia, studentii nu platesc taxe, doar cazarea si masa. La fel si in Danemarca, unde caminul costa cel mult 300 de euro pe luna.